Още по темата

Буквално минути след като бяха овладели пожара между тополовградското село Българска поляна, харманлийското Черепово и гълъбовското Главан, възникна нов пожар между селата Главан и Мъдрец.

Всичките налични екипи, които гасяха предния пожар се отправиха към новото огнище.

Пожарникарите не са спали повече от 24 часа и им предстои още една безсънна нощ, ако природата не се смили над тях да премести дъжда, който вали в Стара Загора, на мястото на огъня.

Поради близостта на пожара до последните къщи на селото е обявено бедствено положение. Ст. инспектор Михаил Михов, началник група „Оперативен център“ в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“- Стара Загора уточни, че пожарът е възникнал около 16.40 часа.

На мястото има изпратени пожарни автомобили от Стара Загора и от горското стопанство. Пренасочени са допълнителни автомобили от пожара в Хасковска област към този край село Главан. Михаил Михов обясни, че техниката е съсредоточена, за да бъдат запазени последните къщи на селото.

Огънят е близо до тях, но няма пряка опасност за къщите и за населението. Той посочи, че не се налага евакуация на жителите на селото.

По думите му най-вероятно ще бъде поискана техника от Мини Марица Изток, която да се включи в погасяването на пожара. Старши комисарят коментира, че местността е труднодостъпна и на този етап не може да се определи каква площ е обхванал пожарът. Все още не е обиколен целият периметър на пожара, тъй като приоритет е запазването на населеното място и на последните къщи.

Само преди една седмица пожарникарите попаднаха в същата ситуация, като гасиха пожари на територия над 50 хил. дка. и след три дни борба с огнената стихия се поздравиха с успех над бедствието, но само час по-късно възникна нов голям пожар.

Вчера се разрази огромен пожар в Сакар планина, в района на село Българска поляна, който е най-големият горски от началото на годината.

Източник: Nova.bg

Огнената стихия наложи евакуация на част от местното население, борбата с пламъците продължи и днес.

Огънят достигна на не повече от 100 метра от крайните къщи на селото. Над 10 000 дка, предимно широколистни и иглолистни гори бяха обхванати от пламъците.

Задържани са и трима души, сред които - баща и син, по подозрение, че са съпричастни към възникване на пожара.

От началото на лятото в горския фонд на България е имало 201 пожара. Огънят е изпепелил над 14 000 декара горски насаждения и 80 хиляди декара други площи.