Още по темата

Бизнесменът и предприемач Ивайло Пенчев предизвика вълна от възмущение с твърдението си, че не знае кой в България „получава такива ниски заплати” от 700-800 лева.

„Искам да се извиня на хората, които съм засегнал“, коментира днес в „Здравей, България” по NOVA Пенчев, чиято компания „Уолтопия” дори е публикувала обява за работно място с брутно възнаграждение от 800 лв. Той посочи, че няма близки хора с подобни заплати.

Прогноза за 2018 г.: Високи заплати и повече работни места

Кой взима заплата от 3500 лв. у нас

Защо ниските заплати са разрушителни за България

„Служителите ни, които взимат такива заплати са няколко души. От около 1000 човека, няколко души имат такава заплата. Средната ни заплата е около 1900 лв.”, подчерта Пенчев и поясни, че 800 лв. възнаграждение в неговата компания получава например чистачка. Друга обява за работа на компанията обаче търси програмист за 1000 лв.

„Средната заплата в България се качи над 1000 лв. В различните райони тя е различна. В София е най-висока. Дали това е максимумът? Не. Но е въпрос на преговори с работодателите”, отчете Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Пенчев коментира, че в района, където се намират производствените мощности на „Уолтопия” край град Летница средната работа заплата е 842 лв., но в компанията е 1860 лв.

„Заплатите, които хората взимат, зависят от успеха на предприемача, който ги е наел”, заяви Пенчев. „Ако бизнесът върви добре, заплатите могат да се качат”.

„Другото нещо, от което зависят заплатите, е конкуренцията за работна сила. В Лондон, за близо 5 години, сме качили заплатите повече от два пъти. И не защото аз съм станал по-добър човек. А защото има конкуренция за кадри”, добави Пенчев. „Ако се намерят още няколко предприемача успешни, те вдигат заплатите”.

Според Ваня Григорова обаче един отделен човек не може да се договори за нормална заплата, като това могат да направят само обединените в синдикати работници. „Никой работодател не плаща доброволно високи заплати”.

Потребителите натискат бизнеса да дава по-ниски заплати, защото търсят евтини продукти, а синдикатите искат по-високи заплати, отвърна Пенчев.

„В туризма например, най-доброто, което можете да направите е да помогнете да се вдигне цената на услугата. Това е единственият начин да се повишат заплатите”, смята Пенчев.

„Заплатите се качват в момента с много висока скорост, по-висока, отколкото производителността на труда”, заяви Пенчев, като поясни, че това е следствие от недостига на кадри в страната.

„Ние нямаме друг избор освен да внасяме кадри и то за всички сектори в България, ако искаме да се развива бизнесът”, каза Пенчев.

Ваня Григорова от своя страна посочи, че по-голямата част от заявените работни места в Агенцията по заетостта са за хора със средно или по-ниско образование, а 19% за такива без никакво образование. В същото време регистрираните безработни са над 232 хил. Според нея данните не говорят за дефицит на кадри. „Няма кадри за заплатите, които предлагате”, посочи тя на Пенчев.

Предприемачът също така заяви, че според него не би трябвало да има минимална работна заплата и че никой в неговата фирма не получава такава.

Григорова обаче смята, че минималната заплата трябва да расте задължително, защото в България възнагражденията догонват производителността на труда.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.