Още по темата

По-строги мерки на пътя заради гастарбайтерите обмислят депутати. Народни представители предлагат да се свалят номерата на колите на всички чужди граждани, които предизвикат катастрофа у нас, предаде NOVA.

Те искат всички тези хора да плащат глобите си или на място, ако бъдат установени като нарушители, или да бъдат принудени да ги плащат на граничните пунктове, когато напускат страната ни. Повод за всичко това е справка, която показала, че

едва 10% от чуждите граждани, които са предизвикали катастрофа у нас, плащат някаква глоба или търпят някакво наказание.

Предложенията идват след катастрофата, при която турски шофьор уби двама души край Драгоман. Той избяга и не понесе наказание, но не е единствен, като него има хиляди.

На 24 юли двамата мотористи, тръгнали на мотор за Австрия, за да видят внука си, бяха пометени от Бекташ, движил се със 120 километра в час при разрешени 60. След това турският шофьор получи мярка „домашен арест” и се укри от закона. Властите го обявиха за общодържавно издирване и поискаха съдействие от турските си колеги. Инцидентът, както и решението на съдийката Недялка Николова обаче предизвика гнева на българските мотористи, които подеха протести и обещаха, че акциите им няма да спрат. Те настояват за промяна в законодателството, която да гарантира, че виновните за смърт на пътя ще получават адекватно наказания и няма да се допуска укриването от закона на виновниците.

„Имаме 1100 наказателни, платени 110, а при фишовете има 13 000 наказателни,

само 5% платени, около 500”, обясни депутатът Нестимир Ананиев, РБ, той е и председател на транспортната комисия.

„Вчера се прибирах от Неделино по „Тракия” и видях много такива колони автомобили по посока София и Калотина с едно доста бързо каране, изнервени. Тази година имаме 966 катастрофи и 17 загинали, в момента тече обратния трафик от Турция към Европа”, обясни Ананиев.

 

„Аз съм рекламно лице на „Пирогов”, те ме върнаха от пръстта”, заявява Станимир Станимиров- преди година е ударен челно от друг автомобил, навлязъл в насрещното.

Засега глоби се събират едва от 10% от всички чужди граждани, предизвикали катастрофа у нас.

Преди време и регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че се обмисля да се въведат по-строги санкции и глоби при липса на винетки. Докато глобата не се плати, водачът на транзитно преминаващ автомобил няма да може да излезе от България. Това се прави заради гастарбайтерите.