63

Г лавният юрисконсулт на на район „Подуяне“ в Столичната община е арестувана за получаване на подкуп, съобщиха от Софийската градска прокуратура (СГП).

Лилия Геринска била задържана с 10 хил. лв. Тя

взела парите за нагласяване на обществени поръчки.

Шеф в здравната каса в Пловдив източил над 1 млн. лева

Арестуваха кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева

Ръководителят на СГП Емилия Русинова заяви на брифинг: „Обвиняемата е получила сумата, за да наруши свои съдебнии задължения. Поръчката се развива в срок от няколко месеца. Размерът на сумата, получена вчера е 10 хил. лв. Обвиняемата за същата обществена поръчка е получила и други 5 хил. лв., т.е. общо 15 хил. лв. Сумата е получена от представител на дружество, което е спечелило обществената поръчка. Срещу задържаната ще бъде повдигнато обвинение.

Наказанието, което е предвидено в Наказателния кодекс, е до 8 години лишаване от свобода и глоба от 10 хил. лв.“.

Русинова добави: „По делото са налични доказателства за други обществени поръчки, за които длъжностното лице е получавало парични суми, но предвид краткия период от време, анализа и повдигането на обвинения за тях, ще се случат в следващите дни. В делото дори има доказателства за това, че за една обществена поръчка като подарък е получена сума, с която да заведе свои подчинени на почивка в хотел.

Усановени са контакти на длъжностното лице с представители на дружествата, които са спечелили обществените поръчки. Комуникацията между нея и тези представители е била доста активна. Длъжностното лице ще бъде задържано за 72 часа, предстои делото да бъде внесено в съда“.

Операцията е била проведена съвместно с ГДБОП.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@