Още по темата

Мигранти под обсада в Харманли - десетки привърженици на ВМРО, Патриотичния фронт и граждани излязоха на протест срещу бежанците, настанени в лагера.

„Пришълците вън!”. С тези възгласи хората от Харманли изразиха недоволството си срещу бежанския център в града. Масовият бой в лагера от миналата седмица изправил всички на нокти.

Протестът в Харманли мина спокойно, напрежение няма. 

Децата не можели да излизат спокойно.

Жените също, защото мигрантите им подсвирквали и им показвали неприлични жестове.

Бежанците редовно се напивали и се карали помежду си, разказват хората, които живеят срещу лагера.

С днешното си шествие протестиращите поискаха контролът в лагера да се засили.

Масов бой между бежанци в Харманли

Гърците се оплакват от повече бежанци след опита за преврат в Турция

Сърбия предложи да помогне за границата с Турция

Протестът става седмица след поредната агресия в бежански център. По първоначална информация в масовото сбиване са участвали афганистанци и иракчани, които получили подкрепление от сирийци. На мястото пристигнали 50 униформени, които били атакувани с камъни от имигрантите. Счупено е предното стъкло на полицейски автомобил. Преди сбиването бежанците се били събрали в едно от помещенията, в което пиели алкохол и се веселили, но купонът прераснал в побой след скандал заради фалшиво пеене.

„Едва ли ще стане това да напуснат града ни, но поне да имат режим, да са ограничени. Да нямат това излизане”, призовават протестиращи.

Това предлагат и от ВМРО. И още - бежанците да имат вечерен час, а оградите на лагера да се издигнат и укрепят.

Премиерът Бойко Борисов също подкрепи протестиращите и обеща общежитието в Харманли да се преустрои от отворен в затворен тип. Но предупреди, че България вече няма място за нови бежанци.

„Ние за икономически имигранти повече възможност нямаме. България категорично, пък виждате и Европа вече се задъхва до такава степен, че вече настанаха проблеми и там”, заяви Борисов във Варна, където посети строящ се храм.