Още по темата

Близо половин милион души се очаква да се разболеят от грип през този сезон. В момента най-много болни има в област Пазарджик - 328 на 10 000 души, предаде NOVA.

Епидемични нива до края на тази седмица има вероятност да достигнат още няколко области -  Габрово, Стара Загора, Благоевград, Силистра и София-град.

По данни на Центъра за заразни и паразитни болести висока е заболяемостта в областните градове: Благоевград (214.82), Бургас (183.96), Варна (160.75), Видин (188.76), Пазарджик (327.96), Разград (143.88), Силистра (213.49) и Стара Загора (234.97).

С епидемични стойности е заболяемостта в областните градове: Перник  (280.66), Пловдив (137.40) и София-град (203.15).  

В момента в Перник е в сила епидемия. 

За първи път тази година атакуващият щам е различен - "Ямамата", но това не притеснява лекарите. 

Првите часове при грип - какво да правим. Вирусите атакуват в топлото

ризовават за спешна имунизация след епидемията от морбили на Балканите

Докато премине грипната вълна, лекарите съветват да си стоим по-често вкъщи, да пием противовирусни препарати. Препоръчват и да се ваксинираме.

"Грипът поваля само в рамките на два-три часа - силно главоболие, болят те мускулите, ставите, не ти се става. Сред симптомите са и кашлица, тежест в белия дроб, както и болки в гърлото”, коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев. Обикновено боли и глава, човек не иска да става, когато температурата е над 38 градуса, и това в рамките на два-три часа - тогава говорим за грип. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК