52

Б ългария отговаря на всички критерии за присъединяване към еврозоната: дългът ни възлиза само на 25% от брутния вътрешен продукт, което е много по-малко, отколкото в много страни от валутния съз, бюджетът ни е балансиран, инфлацията е под контрол, коментира българският финансов министър Владислав Горанов пред „Велт” (Die Welt).

Горанов подчерта, че от 1996 г. насам левът се намира във валутен борд, първо свързан с германската марка, а сега с еврото.

Борисов: Еврото и еврозоната са задължителни

Домбровскис връчи официално на Борисов плановете за еврозоната

Дават на България „неустоима оферта” за еврозоната

Ако видим ЕС като три концентрични кръга, с еврозоната в центъра, шенгенската зона около нея и страните-членки извън нея, тогава ние все още не сме напълно влезли. Но искаме да продължим да се интегрираме, за да стане ясно, че сме неразделна част от съюза. Освен това нашата централна банка не води своя собствена парична политика от 1996 г. и когато станем член на еврозоната, поне ще можем да имаме думата по отношение на паричната политика, смята Горанов. Той посочи, че с България еврото ще бъде още по-стабилно.

В момента икономически ние се намираме в същата позиция, в която бяха балтийските страни преди да започнат процеса на присъединяване към валутния съюз, отчете Горанов и подчерта, че приемането на еврото е намалило влиянието на Русия в региона и че България, за разлика от държавите във Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Унгария, Словакия, е напълно ангажирана с ценностите на ЕС.

Що се отнася до ценовата конвергенция, цените на стоките в България отдавна са на нивата на еврозоната. Само за услуги, които изглеждат различни, са много по-евтини. Но няма причина, поради която техните цени да се увеличат значително, след като се присъединим, както се страхуват някои българи, поясни финансовият министър.

Той подчерта, че една държава има финансови проблеми само ако харчи повече, отколкото произвежда  - т.е. ако хората в нея живеят за сметка на бъдещето, но това е напълно чуждо за българите и гражданите на еврозоната могат да се поучат от българското отношение.

Чакаме следващия доклад на Европейската централна банка за кандидатите за еврото, който ще излезе вероятно през април, коментира Горанов, кога България ще кандидатства за еврозоната.

Разбира се, ако този доклад е отрицателен и се основава на обективни критерии, ще го приемем. Но поне тогава ще знаем какво още трябва да направим.

Българският финансов министър заяви, че последното изследване на Евробарометър за разпространението на корупцията в ЕС поставя България някъде по средата, а държави като Гърция, Испания, Кипър и Италия, които вече са в еврозоната имат, много по-лоши резултати.

Не казвам, че нямаме проблем с корупцията, но това важи и за други страни. Някои от тях дори биха могли да се учат от нас, как да се борят с нея, посочи Владислав Горанов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@