Още по темата

ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“. Това заяви на извънреден брифинг във Варна народният представител от управляващите Александър Ненков във връзка с необходимостта от ремонт на хидросъоръжението.

Чашата на язовира, струващ близо 1 милиард лева, се е напукала, в резултат на което водите на река Гашня попиват в карстовите скали под него.

Борисов: Като чуя 'Цанков камък” и ме заболява сърцето

"Цанков камък" - паметник на глупостта

Бойко Борисов: "Цанков камък" ще се изплати след 1000 години

Няма опасност от наводнение, тъй като хидросъоръжението е източено заради планов оглед и ремонт.

„В рамките на следващата седмица ще внесем сигнал до главния прокурор. Всички отговорни институции и органи ще се заемат с този случай, за да се види от началото на идеята, през реализация кой какви договори е подписвал, как се е оскъпил проектът, за да може гражданите да знаят кой се отнася сериозно към публичния ресурс и кой ощетява обществото“, допълни Ненко.

Той добави, че винаги, когато се говори за изтичане на държавни средства, става въпрос за проекти на Тройната коалиция и даде за пример АЕЦ „Белене“, за който държавата е платила близо 3 млрд. лева, „подобен е и казусът с „Цанков камък“, смята Ненков.

Според него язовирът и водноелектрическата централа на него са нерентабилни.

Първоначално цената на съоръжението, изградено от „Минстрой Холдинг”, трябваше да бъде 440 млн. лв. или над двойно по-малко.

По-късно стана ясно, че лидерът на ДПС Ахмед Доган, който е завършил философия, е имал договори като консултант по няколко проекта на компанията, като за тях е взел хонорари от 2 милиона лева. От „Минстрой Холдинг” обаче отрекоха Доган да е консултирал проекта „Цанков камък”.

А Върховният административен съд оправда лидера на ДПС по делото за конфликт на интереси, тъй като договорите за консултантски услуги са сключени преди влизането в сила на Закона за конфликт на интереси и финансирането от частни търговски дружества не е в правомощията на Народното събрание и парламентарната комисия за борба с корупцията.