Още по темата

ГЕРБ поиска да се публикува стенограмата от разговора на президента Румен Радев с руския патриарх Кирил, за да стане ясно каква национална позиция е била защитена по време на срещата.

„За да стане ясно дали българската национална позиция е била една при премиера и друга при президента", обясни Тома Биков от управляващите.

От Президентството отговориха, че няма стенограма и разговорите не са били тайни. 

"Българските национални интереси се отстояват твърдо и отговорно на всяка международна среща на президента Румен Радев", гласи отговорът. 

След честванията на 3-ти март на Шипка руският патриарх Кирил имаше срещи с двамата ни държавни мъже. В края на визитата си заяви, че си тръгва огорчен от България заради нееднозначните позиции, които е получил за ролята на Русия в Освобождението на България. Бойко Борисов благодари на редица страни за участието на техни воини в освобождението ни, както и Румен Радев, който на тържествената заря проверка изрази признателността на народа ни към войните от много народи – руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци и много други, положили кости по бранните полета на Руско-турската освободителна война за Освобождението на България. „За всички тях България е последен дом, тях почитаме като свои герои“, каза държавният глава.

Борисов написа писма до лидерите на Полша, Румъния, Черна Гора, Молдова и Украйна на 3 март, в които отбелязва благодарността на българската държава и българския народ за участието на техни сънародници в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г., съобщиха от правителствената пресслужба.
 
“По случай честването на 140 години от Освобождението и Националния празник на Република България 3 март си спомняме с дълбока признателност и отдаваме почит към паметта на всички воини, загинали за свободата на България”, посочва българският министър-председател.

Патриарх Кирил на Шипка: Тук е свещено място

ТАСС: Патриарх Кирил разочарован при тръгването си от България

„В пространството остана нещо неизяснено. Излязохме и казахме как е минала срещата с премиера, на която присъстваха много медии”, обясни Красимир Велчев от ГЕРБ.

„Така и не разбрахме какво точно е казал президентът, защото срещата не е публична", допълни Велчев.

Борисов благодарил пред патриарха на всички народи, участвали в освобождението ни
Борисов благодарил пред патриарха на всички народи, участвали в освобождението ни Източник: БГНЕС

На официалния сайт на руската православна църква се появи видеозапис на обръщението на руския патриарх Кирил към българския президент Румен Радев при тяхната среща на 4 март в президентството. Първо той обяснява, че въпреки нежеланието на Европа, Русия решава да освободи България. След като е загубила Кримската война, която цяла Европа водила срещу Русия.

„Искам да ви кажа ясно, че България е освободена от Русия. Нито от Полша, нито от Литва, нито от други страни, а от Русия. И на мен ми беше тежко да слушам всичките тези позовавания на участието на други страни в освобождението на България. Нито полският сейм, нито литовският са вземали решение за започване на война срещу Османска Турция. Надявам се, че средствата за масова информация, които са тук, ще чуят и ще предадат на хората разочарованието на руския патриарх от неправилната историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България”, казва Кирили допълва.

„Ние сме за историческата истина, г-н президент. Ние тази историческа истина сме я извоювали с кръвта си. И няма никакви исторически или прагматични причини тази историческа истина днес да се премълчава или да се интерпретира лъжливо. Въпреки това аз съм благодарен на вас, на властите, на българската православна църква за забележителния начин, по който бе отпразнуван този юбилей”, продължава Кирил.

На сайта на руската патриаршия е пуснато видео само на думите на руския патриарх. Каква е била реакцията на българския президент, не се разбира.

В отговор от президентството изпратиха позицията си относно срещата на Румен Радев с руския патриарх Кирил.

„Руските медии излъчват упреците на Негово светейшество Кирил, но тяхната камера се оттегли преди отговора на президента. В него Румен Радев твърдо заяви, че „така, както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност“. Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна на Русия. Президентът Радев каза още, че е бил впечатлен от тезата за „силата на мълчанието“ в писанията на патриарх Кирил. Тогава Негово Светейшество Кирил спря с упреците и каза „добре, нека прелистим тази страница“. В края на разговора патриарх Кирил благодари на президента Радев и му пожела духовни сили на държавническото поприще. Българският държавен глава му благодари, но уточни, че още със заемането на поста е поискал благословия от мъдрия духовен водач на православните българи, Негово Светейшество Неофит, нашия патриарх, който му я е дал”.

Посещението на руския патриарх предизвика редица скандали. Вчера се стигна до раздор в Патриотите заради изказване на Валери Симеонов, че владиката е второразрядно съветско ченге. МВР пък провери четирима души заради техни писания по адрес на патриарха. 

Скандал между патриотите - Сидеров иска Симеонов да се извини

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram