Още по темата

О.з. генерал-майор Румен Радев, който подаде оставка и беше освободен като командир на българските ВВС, обясни днес защо е напуснал българската армия.

„Тръгнах си от БА, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза, който не отговори на нито една от докладните ми записки, писма и рапорти към него, и който се отнася към такива важни проблеми на националната сигурност, за които аз алармирам остро от 2 години с неглижиране.

През тези две години изтребителната авиация можеше да бъде спасена и да не стигаме до крайни рискови решения, каквито са в момента, ако имаше чуваемост, разбиране и воля за решаване на проблемите”, заяви Радев днес на пресконференция.

„Изтребителната ни авиация беше напълно приземена“,

каза още той. Относно състоянието на ВВС генералът посочи, че се пита кого лъже министърът на отбраната – себе си, летците и техниците или медиите. Той подчерта, че няма да посочва бройки на самолети, тъй като такива са изискванията на Закона за защита на класифицирана информация.

„За последните две години освен договора с Полша за доставка на 6 двигателя от ремонт, и освен тези четири двигателя по този договор, два от които дойдоха едва миналия месец, няма никакви други договори. Няма никакви други доставки на ремонт, от които има крещяща нужда. В резултат - изтребителната авиация беше напълно приземена“, каза той. Според него причините за състоянието на бойната ни авиация е некомпетентност на ръководството на отбраната.

Той е категоричен, че

не е изразявал позиция, че е против съвместната охрана на българското въздушно пространство,

заедно с нашите съюзници. „Все пак с министъра на отбраната се разминахме по начина на реализация на тази съвместна охрана и то основно в две направления”, каза бившият командир на ВВС.

Първото е – за необходимостта от дефиниране на понятието „съвместна охрана” в чл. 130 от ЗОВС. Вторият въпрос е за нашата финансова ангажираност за реализацията на това дежурство. „Аз бях категорично против България да поема разходите на гостуваща държава”, подчерта той.

На 10 август президентът Росен Плевнелиев подписа указа за освобождаването на генерал Радев, след предложение на Министерски съвет. По-рано ген. Радев подаде оставка и веднага се заговори, че той е една от възможните кандидатури за президент на БСП. Това се потвърди след като БСП обяви номинациите си,  а също стана ясно, че кандидатурата нна генерала се подкрепя и от АБВ. Останалите номинации на БСП са тези на Илияна Йотова, Янаки Стоилов, проф. Румен Гечев, Михаил Миков, Мая Манолова, но тя вече се оттегли от надпреварата, както и Таско Ерменков и Марио Трайков, чиито имена бяха споменати по-късно.

Ето какво написа ген. Радев във "Фейсбук" като реакция на коментарите за оставката му:

На въпрос дали е готов да стане главнокомандващ на българската армия, генерал Радев отговори: „Ако не се чувствам готов, не излитам” и посочи, че е човек, който обича предизвикателствата и се готви за тях.

Той обаче подчерта, че няма да прави политически изказвания. „Не забравяйте,

аз не съм издигнат за президент.

Ако ме издигнат, тогава съм готов да отговоря на всякакви въпроси”.