Още по темата

Провелата се във Варна среща на върха ЕС-Турция, чийто символичен домакин беше българският министър-председател Бойко Борисов, влезе на първите страници на западната преса, на изданията от Гърция и Турция, както и на световните информационни агенции. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ЕС - ТУРЦИЯ ВЪВ ВАРНА

На съвместната пресконференция след приключването на срещата, в която участваха председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, българският премиер я определи като конструктивна, на която са поставени всички въпроси.

След Варна - вярват ли София и Брюксел на сълзи

Турция и ЕС затоплят отношенията си след срещата във Варна

Юнкер пое лично ангажимент към Турция за ЕС

„Ройтерс” цитира европейските лидери, според които разговорите с турския президент не са дали отговор на дълъг списък от въпроси. Сред тях са намесата на Турция в Сирия и затворените турски журналисти. И все пак Евросъюзът обеща да продължи плащанията в рамките на сделката за бежанците с Анкара, но в същото време разочарова турските искания за задълбочаване на търговските отношения и премахване на визите.

Според АФП нито една от двете страни няма интерес да проваля разговорите за членството в ЕС - за Турция ЕС остава ценен търговски партньор, а Брюксел има нужда от Анкара за контролирането на мигрантския поток.

Европа симулира удоволствие от турския локум - с такова заглавие Politicco "Политико" разказва за срещата. 

Перспективата за нов живот в кандидатурата на Турция за членство в ЕС остава отдалечена, както винаги, пише изданието. 

"Черноморското крайбрежие на България предлага всичко, което европейският политически елит очаква за добра среща на върха: екзотично място, спиращи дъха изгледи и бъчви изискано вино" - така започва материалът.

Под заглавие "Изпит за искреността на ЕС" проправителственият турски в. "Стар" съобщава за вчерашната среща във Варна. 

Вестникът посочва, че Ердоган е изложил в писмен вид очакванията си към ЕС. В изявление след разговорите турският държавен глава е поискал незабавни стъпки по въпроса за визовата либерализация, настоял е ЕС да се държи справедливо по въпроса за Кипър и да изпълни обещанията си във връзка с финансовата помощ за бежанците, изразил е очакването на турската страна за подкрепа в борбата с тероризма, резюмира "Стар".

"Единствената цел е членството в ЕС", пише по темата и в. "Миллиет". "На срещата на върха между Турция и ЕС бе взето решение за продължаване на диалога. До няколко месеца срещата ще се повтори", информира в подзаглавие изданието.

"Нека заедно изградим силна Европа", гласи заглавието на в. "Сабах", който посочва, че президентът Ердоган е "протегнал приятелска ръка" на ЕС. Вестникът публикува снимка, на която четиримата лидери се държат за ръце и отбелязва, че "ръка за ръка те са изпратили послание за единство". 

"Всички сме съгласни, че диалогът трябва да продължи", заявил Туск, а Юнкер на свой ред казал: "Гарант съм, че преговорите ще продължат", пише още "Сабах".

"Послание от Ердоган към ЕС: Очакваме силна подкрепа" - това заглавие е подбрал по темата днес в. "Хабертюрк". Според изданието акцентът, поставен на срещата във Варна, е бил за продължаване по пътя към пълноправно членство на Турция и за "заедност".

В. "Ватан" изтъква, че срещата във Варна се е състояла след двугодишно прекъсване. "Елате и нека всички заедно построим една благоденстваща Европа", призовал турският лидер, предупреждавайки същевременно, че би било "ужасна грешка" Турция да бъде оставена извън блока. Вестник "Карар" пише за "пролетен климат" във Варна, визирайки атмосферата на разговорите. "Джумхуриет" определя като "критична" по значимост срещата във Варна и пише за "труден изпит между ЕС и Турция". "Биргюн" пък окачествява срещата като "напрегната", уточнявайки, че на масата са били поставени много теми - от кризата около кипърските сондажи по оста Анкара-Атина-Никозия до споразумението за мигрантите, от визовата либерализация до митническия съюз, от ускоряването на финансовата помощ за сирийците до нарушенията на човешките права и извънредното положение в Турция.

 "Първата препирня дойде още преди срещата и бе между членката на ЕС Австрия и Турция", уточнява вестникът, цитирайки думите на австрийския канцлер Себастиан Курц, който поиска преговорите на Турция с ЕС да бъдат прекратени.

"Туск и Юнкер "притиснаха" Турция във Варна", гласи челно заглавие на гръцкия сайт Нюз.ин по повод срещата на Ердоган с двамата европейски лидери в морската ни столица. Изданието допуска, че на срещата Туск и Юнкер не са "спестили" думи да поставят пред Ердоган всички критични открити въпроси в евро-турските отношения и са поискали от него да заеме позиция. 

"Ултиматум на Ердоган: освободи двамата гръцки военни до Великден", пише в друго заглавие Нюз.ин.  

"За европейска намеса пред Ердоган във връзка с освобождаването на двамата гръцки военни" пише и в."Катимерини", а в. "Нафтемборики", подчертава, че от Варна ЕС е призовал Турция да прекрати действията си, които подкопават добросъседските отношения в Егейско море и Източното Средиземноморие.

"Казахме всичко на Ердоган, но...отговор от него не получихме", извежда думите на Доналд Туск в. "Та неа". Според всекидневника Туск казал пред журналисти след разговорите, че "по отношентие на конкретни решения на срещата не се е стигнало до никакъв компромис". 

В. "Вима" цитира безпокойството, изразено от Туск от действията на Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие. Той казал, че "тези действия на Турция подкопават правовата държава" и добавил, че е необходимо Турция да подобри отношенията си с Гърция и Кипър.

"Европейски шамар за Ердоган" - така в. "Контранюз" оценява срещата във Варна, като изтъква, че на нея турският президент е получил "плесница" от тях за действията си по отношение на кипърската икономическа зона, в Егейско море и спрямо държаните от турските власти двама гръцки военни.

Конфликт - Гърция прехвана турски изтребители

Никозия също е доволна от срещата, пишат кипърските издания. "Сигмалайф" смята, че въпреки резервите, изказвани преди срещата, Кипър и Гърция имат основания да са доволни от ясната подкрепа на европейските си партньори към турския президент, като все пак остава загадка какви ще са неговите денйствия в близко време по отношение на Източното Средиземноморие и Егейско море и по въпроса за гръцките военни, който е бил поставен настойчиво от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. 

В отговор Ердоган казал, че "би било грешка Турлция да бъде изолирана". Той потвърдил, че "Турция спазва фундаменталните човешки права" и дори добавил, че "това ставало ясно от фактите, свързани с опита за преврат". Ердоган обявил, че "операциите на Турция срещу терористите ще продължат". 

Германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" оценява срещата на върха ЕС-Турция в черноморската столица като неуспех и липсата на стигане до споразумение по значими теми. 
Немският вестник извежда казаното от Доналд Туск след разговорите с Ердоган, че ЕС продължавал да се безпокои за правовата държава в Турция. 
Той порицал и задържането на граждани от ЕС в Турция и турската блокада на морски райони край бреговете на Кипър. Туск изразил още и тревогата на ЕС относно турските военни действия в Сирия. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram