Още по темата

„Няма пряка опасност за живота и здравето на хората” в бл. 17 в ж.к. „Сердика”, това заяви пред NOVA арх. Влади Калинов, ръководител на Дирекция “Контрол по строителството” в Столична община.

Вчера целият блок беше евакуиран, след сигнал, подаден на тел. 112, за напукани плочки в банята на един от апартаментите. Малко по-късно на хората беше позволено да се завърнат в жилищата си.

„В момента нямаме къде да отидем”, коментира един от живущите в блока. Според тях пукнатините по стените се дължат на множеството ремонти извършени в различни апартаменти и премахването на части от носещи стени.

Такова обаче при първоначалния оглед не е установено, посочи арх. Калинов.

Вижте СНИМКИ от евакуирания блок в нашата галерия

Хора от блока показаха дори напукани прозорци.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

„Сигналът е подаден за спукани подови плочки”, подчерта той. „Вчерашната евакуация е продиктувана от това, че първи реагират пожарникарите”, които са длъжни на да осигурят безопасността на гражданите.

Според арх. Калинов „напукването на блока не е в резултата на ремонт”.

Евакуираха блок в столичния ж.к. „Младост“ 2 заради граната

Жилищен блок в Русе се разцепи след ремонт

Изкоп и свлачище заплашват 9-етажен жилищен блок от срутване

„Не знам кой е махал важни стени”, подчерта експертът. „Вчера, в апартаментите, в които проверявахме, не бяха премахнати носещи стени”.

„Несериозно е да говорим, че ремонт на четвъртия етаж ще доведе до пукнатини на партера”, поясни той.

Вижте в галерията как се санира по нашенски...

„Ще се възложи конструктивна експертиза” , заяви арх. Калинов. Днес от Дирекция “Контрол по строителството” ще извършат втори оглед и ще дадат предписания на живущите в блока какви действия трябва да се предприемат за отстраняване на конструктивните проблеми на сградата.