193

В сяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите.

Така от българското министерство на външните работи отговориха днес на коментара на турския президент Реджеп Ердоган, че град Кърджали се намира в духовните граници на Турция.

Ердоган идва във Варна

Борисов: ЕС не трябва да обръща гръб на Турция

Реджеп Ердоган: Ще бъде по-лесно, ако ЕС отхвърли кандидатурата на Турция

Българската официална позиция гласи още, че ако политическата реторика в отделните държави избере по някаква причина да се връща към миналото, то почти винаги може да очертае граници, които се отличават от сегашните.

В действителност, днешните държавни граници са утвърдени с международни договори, признати от всички държави и не подлежат на съмнение, нито на преразглеждане, подчертаха от МВнР.

България и Република Турция, които се радват на отлични двустранни отношения, не правят изключение от тези договори.

Турският държавен глава заяви на 11 март в реч в намиращия се в Северозападна Турция, близо до Черно море град Сакария: „искам лично от моето име и от името на турския народ да поздравя братята ни в Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Македония, Сърбия, Западна Тракия, Крим, България и Румъния”.

„Пращаме нашия поздрав на всички страдащи и потиснати наши братя в Сараево, Скопие, Ксанти, Комотини, Кърджали и Мостар. Споделяме сърдечността на тези братя, чиято душа и очи са обърнати към Турция, на тях, които се молят за успеха на Турция”, каза Ердоган и подчерта: „Тези градове физически са разположени в други страни, но те са част от нашите духовни граници. Същността на Турция не се побира на 780 хиляди квадратни километра”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@