Още по темата

Елица Янкова донесе първи медал за България на Олимпиадата в Рио де Жанейро.

Тя завоюва бронза в женската борба в битка с аржентинката Патрисия Алехандра Бермудес. 

Вижте пътя на Елица Янкова до медала на Олимпиадата в Рио в галерията.

21-годишната българка надделя със 7:6 и сложи гордо на гърдите си първото отличие за родината от тези Олимпийски игри.

„Откакто е започнала Олимпиадата четем само негативни неща, че сме туристи и т.н. Исках да покажем да българите, на чужденците, че България има добри спортисти”, каза Елица Янкова пред БНТ веднага след схватката за бронза.

„Ключът към успеха е, че нямаше какво да губя. Знам че мога, тренирала съм и този труд трябваше да се отплати. Медалът е за целия отбор, треньорите”,  добави тя.

Елица Янкова е състезателка по борба свободен стил в категория до 48 килограма.

През 2009 г. тя започва да се занимава с борба с първи треньор Наско Симеонов. Във Варна се състезава за отбора „Черноморски сокол“. Впоследствие се мести в София и става състезател на „Левски“.

През 2012 г. Янкова завършва спортното училище на „Левски“ и продължава като студентка задочно обучение в Пловдивския университет в специалност „Начална педагогика“.

През 2015 г. Елица заема 2 място на Европейските олимпийски игри в Баку. А през 2016 г. е трета на Европейското първенство в Рига.

При първата си среща на Олимпиадата в Рио Елица победи представителката на Камерун Ребека Муамбо Ндоло с резултат 10:0. След това пребори и рускинята Милана Дадашева Янкова с 6:9. А на четвъртфинала надделя с 2:3 над Каролина Кастийо Идалго от Колумбия.

След като на полуфинала загуби от Мария Стадник от Азербайджан с 6:0, Елица Янкова спечели бронза срещу аржентинката Патрисия Алехандра Бермудес.

Всички новини от Рио де Жанейро следете на gong.bg.