Още по темата

Корупция, лошо управление, изтичане на мозъци, най-бедната страна – тези определения обикновено се чуват, когато стане дума за България. Сега обаче пред страната се открива голям шанс да промени това положение: с председателството на Европейския съвет.

Мирослав Боршош с призовка от Прокуратурата

Павлова: Няма опасност за председателството, НДК е просто едно място

Провал с поръчката за сайт на БГ-председателството, Павлова: Няма драма

Шанс, който изглежда ще бъде пропуснат. България поема председателството за първи път, подготовката обаче видимо изостава и то много. По този начин българските политици и администрация само затвърждават лошото мнение, което гражданите имат за тях, пише ДаниелКади, програмен директор за Югоизточна Европа във фондация „Фридрих Науман”, цитиран от „Дойче веле” (Deutsche Welle).

Всъщност, на българското Председателство не му потръгна още от самото начало. Първо „Брекзит” придвижи България с половин година по-напред в листата на председателите, после пък премиерът Борисов подаде оставка и неизбежните предсрочни избори допълнително забавиха подготовката. И чак през май правителството създаде специално министерство за Председателството на ЕС, което започва на 4-ти януари 2018 г.

Според Кадик, показателна за хода на подготовката е уебстраницата на специалното министерство. Освен че е само на български език, тя дори не функционира както трябва. Календарът със събития например може да се свали единствено като PDF-формат, а не се отваря електронно в същинския календар. Това е видимият резултат от инвестираните 70 хиляди лева.

Министър Лиляна Павлова, която отговаря за председателството, оповести четири приоритета: конкуренция, кохезия, консенсус и култура.

Тя съобщи, че планът ще бъде одобрен от правителството чак на 20-ти декември. Така разработването на отделните точки остава неясно, а в различни интервюта непрекъснато се добавят допълнителни приоритети, без да се посочва някаква ясна обща линия.

Повод за критика дава и рамката на българското Председателство. Ремонтът на главната сграда за срещи – „Националният дворец на културата” (НДК) все още не е завършен, игнорирани бяха липсващите строителни разрешения, а първоначалният бюджет от 17 милиона лева трябваше да бъде увеличен с още 28 милиона. Към това се добавят тежки обвинения за разхищение на средства за този престижен проект, както и за корупция при държавните поръчки. В момента за 5 милиона лева се ремонтира площадът пред НДК – след като пълен ремонт на въпросното пространство беше извършен през 2016 година за няколко милиона лева, основно европейски пари.

На този фон докладите на Еврокомисията по Механизма за сътрудничество и проверка не дават добра оценка за готовността на страната да се реформира.

България не е затворила нито една от главите, предвидени в Механизма - нито по отношение на съдебната реформа, нито в борбата срещу корупцията, нито пък в специално въведената за страната категория „борба срещу организираната престъпност”.

Тревога според Кадик буди и участието на крайните националисти в правителството.

Вместо да се представи като движеща сила за повече европейска интеграция, България просто потвърждава наличните резерви към нейното правителство и към администрацията ѝ, смята Кадик.

А това е особено тревожно, при положение че председателят на Еврокомисията Юнкер отвори дума за бързото присъединяване на България към Шенгенското пространство. На дневен ред непрекъснато излиза и евентуалното ѝ присъединяване към общата валута. Две неща, които - на фона на подготовката за Председателството - сякаш отиват в още по-далечното бъдеще.

А предизвикателства за ЕС са много. Като държава на външната европейска граница с Турция, България би направила добре да поеме активна роля. Отношенията с другите черноморски страни, бъдещето на европейската кохезионна политика, „Брекзит” и реформата в ЕС - все теми, които специално в началото на 2018 година ще бъдат от особено значение.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.