Още по темата

България трябва да започне да се оглежда за приятели - наоколо в Европа, и да гледа как приятелите разрешават проблемите.Това заяви Даниел Кадик, програмен директор за Югоизточна Европа на фондация за свобода „Фридрих Науман” при откриването на конференцията „(Пре)моделирай България, (пре)моделирай Европа!”.

Кадик: България върви към „превзета държава”

Даниел Кадик: Това е трагично за България

Балканите са сърцето на Европа. Така че и България е част от Европа. Но има много неща, които трябва да бъдат решени: правосъдна система, корупция, образование, здравеопазване... Но ако погледнете една по-широка картина България трябва да започне да се оглежда за приятели - наоколо в Европа, и да гледа как приятелите разрешават проблемите. България също така трябва да започне да поема отговорност - не само по време на председателството на ЕС, но и после. Защото, когато ние сега сме в криза, имаме нуждата да знаем накъде ще вървим оттук нататък с Европа. И България има отговорността в оформянето на Европа и да каже каква Европа иска и да работи за това.

Един от моментите тук е голямата дискусия за Европа на различни скорости, срещу която България е твърдо против. Но нека да погледнем реалността - ние имаме де факто Европа на различни скорости, така че да приемем това и да го използваме.

Нещата по този въпрос са свързани с психологията. Ако имаме Европа на различни скорости традиционното разбиране е, че някои са по-добре от другите, хората мислят, че други са по-добре от тях.

Но тук опираме до случая с променливата геометрия. Трябва да приемем, че за България все още е в действие Механизмът за сътрудничество и проверка, че България все още трябва да се справи с някои неща и че България не е в еврозоната. И в Шенген. Така че де факто Европа на различни скорости си съществува.

Това поставя България да бъде отговорна за преодоляването на тези въпроси. Преодоляването на тези въпроси е много тясно свързано с европейските фондове. И ако няма усилия за преодоляване на тези проблеми, а България, за съжаление, правеше точно това през последните 10 г., европейските фондове трябва да бъдат съкратени. И това също е въпрос, който трябва да бъде обсъден - преразглеждане на кохезионните фондове на ЕС за следващата година.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК