Още по темата

„Не бих казал, че са източени”, заяви бившият кмет на Перник Иван Иванов след вчерашната акция в община Перник, при която бяха повдигнати обвинения на двама бивши кметове за източването на над 1 милион лева. 

Става въпрос за злоупотреби със сметоизвозването. Според разследването общината е сключила договор за въпросната сума по време, когато в града официално друга фирма е извършвала тази дейност. Договорът е сключен със заповед на Илинка Никифорова, тогавашният кмет, а той е изпълнен по времето на Иванов. На практика за едно и също нещо е платено няколко пъти, като общината се е опитала да прикрие плащането. Протокол за извършена работа няма.

В мащабната акция на специализираната прокуратура вчера бяха арестувани Иван Иванов от ГЕРБ и Илинка Никифорова от АБВ. Разследването е за сключена неизгодна сделка за 1 258 260 лева. Разследването е започнало след доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция за извършена проверка на общината за периода 2011- 2016 г. Според прокуратурата сделката била сключена през 2014 година. Тогава временно изпълняваща длъжност е била Никифорова. 

Пред "Здравей, България" по NOVA той каза, че на 13 ноември 2014-та година, когато е встъпил в длъжност е видял, че още на 9 септември същата година е сключен договор с фирма за почистване на нерегламентирани сметища, на базата на решение на кризисния щаб.

„Действително имаше кризисна ситуация и градът беше задръстен”, разказа бившият кмет.

„В същото време друга фирма, която си имаше надлежен договор от 8 години, и на която договорът изтичаше на 1-ви декември същата година… Дейността, за която ме обвиняват, че съм платил е извършена от септември, октомври и ноември месец. Аз заварвам надлежно издадени документи за тази дейност и този договор”, каза той.

Иван Иванов заяви, че е попитал каква работа е свършена, но от общината му предоставили надлежни документи. Той добави, че няма идея защо прокуратурата твърди, че няма никаква документация. Бившият кмет добави, че няма как да представи сам такива документи, тъй като те би трябвало да са в общината.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви от своя страна, че обвиненията, които са повдигнати, се основават на доказателства, събрани от спецпрокуратурата, която е сезирана от агенцията за финансова инспекция.

„Отлично знаем у кого са отишли парите – доказателствата са ни посочили кое е лицето.

Установили сме, че нито е имало криза, нито е имало бедствено положение, нито е имало официални документи, от които да може първият кмет да обяви бедствено положение, а вторият да се разплати за над милион и двеста хиляди лева”, заяви тя.

Тя каза, че фирмата, която е имала договорни отношения с пернишката община отдавна, е получила над 400 хиляди лева за действително извършени и доказани дейности, докато другото дружество е получило над 1 милион лева за три месеца при неадекватна и непълна документация.

„Категорично считаме, че става въпрос за източване на общината, благодарение на умишлените действия на двама кметове”, каза Арнаудова.

„Ако съберем доказателства, че кметовете са вземали пари от тези, които благодарение на техните действия са получили от частна фирма, ще повдигнем и други обвинения към тях”, заяви тя. По информация на прокуратурата зад облагодетелстваното лице собственик на въпросната фирма седят и други лица.

„От данните които имаме можем да си направим извод, че Сметоизвозването в град Перник се ръководи от бизнесмен или бизнесмени с широк кръг дейност. Управители са различни подставени лица и чрез тези фирми през годините е източвана община Перник”, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram