Още по темата

Няма опасност за качествата на питейната вода и за околната среда в района на Брегово, въпреки че пробите за микробиология и тежки метали все още не са готови. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов от Брегово, където трети ден бедстват заради прелялата Тимок.

Реката заля близо 7000 декара земеделска земя, а подпочвени води потопиха дворовете на част от къщите на Брегово. Притесненията на хората са, че река Тимок може да е замърсена с тежки метали, които да попаднат във водопровода.

От МОСВ побързаха да успокоят, че резултатите от измерените на място показатели отговарят на изискванията за „добро състояние“ за типа река и са с характерни стойности за годишния сезон.

Това обаче са експресните проби, като тепърва водите от Тимок ще бъдат изследвани по над 15 показатели, включващи основни физикохимични показатели, специфични замърсители и приоритетни вещества. Анализите ще се извършат в лабораторни условия и резултатите ще бъдат готови през следващите дни, допълват от МОСВ.

Изследваното сега е РН – 7,74, разтворен кислород – 8,7 mg/l, eлектропроводимост – 346 µs/sm, температура – 9,4 °C.

Басейнова дирекция „Дунавски район“ също възложи тридневен мониторинг на водите на река Тимок в района на Брегово.

Бедствено положение, река Скът излезе от коритото си

Евакуират хора във Врачанско, прелива язовир

Данните на РЗИ за питейните води показват стойности в границите на допустимото.

Взети са и проби от Басейнова дирекция „Дунавски район“, които засега не показват наднормени стойности. 

„През цялото време държавата е на мястото си – институциите работят в координация и се взимат необходимите мерки, с които да се гарантират животът и здравето на хората“, категоричен беше министър Димов. „Безотговорно е да се насаждат страхове у хората, това не е добър политически подход. Кметът тук явно е започнал предизборна кампания", заяви министърът по повод думите на кмета, че се опасяват от тежки метали във водата.

Той изрази притесненията си по-рано пред NOVA

„Опозицията е за това, да следи управлението, но в такива ситуации трябва да има консенсус“, призова министър Димов.

Той съобщи, че ВиК – Видин е в напреднала фаза по проекти за 36 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда“.

Разговарях с министъра на земеделието Румен Порожанов и той е поел ангажимент веднага след оттеглянето на водата да бъдат направени оценки и да бъдат компенсирани хората с реални загуби, каза още министър Димов. Той увери, че Басейнова дирекция „Дунавски район“, РИОСВ – Монтана, РЗИ – Видин и „Напоителни системи“ следят нивата на реките. Наблюдават се комплексните и значими язовири – към днешна дата няма опасност. Министърът припомни, че на извънредното заседание на правителството в събота е бил поет ангажимент за създаването на нова структура за язовирите, която да реагира бързо в аварийни ситуации.

Кметовете ще имат срок от около месец да преценят могат ли да управляват язовирите, ако не – те ще се прехвърлят към новия орган. „В момента се подготвят законови промени за язовирите, защото трябва да имаме ясни критерии за категоризация и кой носи конкретна отговорност", обясни още Димов. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram