Още по темата

"Европейската комисия се придържа към своите задължения от споразумението за мигрантите с Турция и се надява на същото и от турската страна", заяви представителят на ЕК Александър Винтерщайн, цитиран от АНСА.

Изказването му е в отговор на коментара на премиера Бойко Борисов в Истанбул за опасност от нова вълна от бежанци към Европа, ако не бъде изпълнено условието за безвизово пътуване на турските граждани в ЕС (припомнете си какво стана по време на посещението на премиера в Турция вчера във видеото горе), информира БНР.

"Следващият доклад за напредъка на Анкара по пътя към либерализацията на визовия режим се очаква през септември", напомни друг представител на Еврокомисията - Наташа Берто.

През последните два дни делегация на високо равнище от експерти от Европейската служба за външни действия и Генералната дирекция за външни отношения са на посещение в Турция за разговори за членството в Европейския съюз и либерализацията на визовия режим. Резултатите от тези работни срещи ще бъдат включени в септемврийския доклад.

Според заключенията от досегашните доклади Анкара трябваше да покрие още пет критерии, като един от тях - Споразумението за реадмисия, вече е влязло в сила, уточни Берто. Основна пречка в преговорите обаче остава преразглеждането на антитерористичните закони, към което турските власти подхождат.

В момента тече срещата на Бойко Борисов с Ангела Меркел.

Самият премиер написа в профила си във "Фейсбук":

"Основна тема на дискусиите е мигрантската криза. Ще защитавам българската позиция, според която e необходимо общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема. Освен това ще запозная колегите с темите, които обсъдих вчера в Истанбул заедно с турския премиер и президент, и отново ще подчертая, че единствено с воля и решителност от страна на ЕС и добра координация с Турция, ще се справим успешно с този проблем. Заставам зад европейското единство и защита на суверените на държавите ни. Убеден съм, че разумът ще победи популизма и ще изградим стабилност и сила в региона".