Още по темата

Европейската комисия ще финансира изграждането на газопровод, който ще свърже България и Австрия.

ЕК ще отдели 50 милиона евро за тръбата, която ще премине през Унгария и Румъния, като парите са заем за румънската компания „Трансгаз”. В основната си част 478-километровият газопровод ще премине през румънската територия.

"Комерсант": Русия реанимира умален "Южен поток"

Унгария иска нов "Южен поток", ще преговаря с ЕК и България

„Този важен инфраструктурен проект ще даде възможност за повишаване на нивото на конкуренция, което е добре за потребителя и ще допринесе за създаване на европейски газов пазар

Проектът за газопровода BRUA не е нов, като в началото на този месец 4-те страни изразиха готовността той да бъде завършен.

Той най-много обслужва интересите на Румъния, която директно ще свърже тръбата с излаз на Черно море.

У нас газопроводът ще излезе в Дунавската равнина.

Това обаче е още едно евентуално трасе, през което страната ни би могла да изнася газ, идващ до нас през Турция.

„Дер Щандарт“: OMV и “Газпром” обсъждат възраждането на „Южен поток“

"Газпром" започна строителството на "Турски поток"

Към този момент продължава изграждането на газопровода през Черно море „Турски поток”, по който руско синьо гориво ще се транспортира към южната ни съседка.

"Турски поток" замени "Южен поток", който трябваше да доставя газ директно за България по дъното на Черно море. В началото на май тази година започна строителството на първата отсечка от "Турски поток", която е с капацитет 15,7 милиарда куб.м. газ. Общо за момента се планират да бъдат изградени две отсечки всяка с капацитет по 15,7 милиарда куб.м.

Първата тръба ще доставя директно "синьото гориво" от Русия за Турция, което ще направи излишна доставката му през Украйна и България. Предвижда се тя да бъде построена през 2019 г. С това Русия ще прекрои газовата карта на Балканите.

В същото време Москва планира и втората отсечка от "Турски поток". За момента се смята, че тя ще отиде директно за Турция, а от там природният газ ще влезе в Европа или през България, или през Турция. Шансовете на България да получи тези 15,7 милиарда куб.м. газ значително се увеличиха през последните месеци. Страната ни получи косвена подкрепа от Сърбия, Унгария и австрийския гигант ОМВ, които поискаха газопроводът да минава пред нашата страна.