Още по темата

Телешка рибица, кървавица, наденица с праз, 10 вида сланина, луканки, пастърми, сирена и кашкавали, брънза, пача извадиха на софрата в родопското село Широка лъка. 

Там се проведе празник на майсторското мезе - за втори път след дадения старт миналата година. Домашно приготвените меса и млечни продукти показаха вкуса на Родопите, а над 200 души гласуваха за най-вкусното от тях, като пускаха гласа си в урна като на истински вот. Кои са победителите и какви са тайните им за най-доброто мезе, вижте от репортажа ни. 

МЕЗЕТАТА И РОДОПСКИТЕ ТАЙНИ ЗА ТЯХ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ

От преди обяд първите желаещи да опитат най-добрите домашни мезета вече бяха заели местата си, а шестима производители от региона - селата Широка лъка, Гела, Стойките, вече режеха първите суджуци, сланини, пити от кашкавал и сирене, и разливаха по чашите току що подквасено овче кисело мляко. Слагаха щедро и характерната за Родопите брънза - смесени сирене, кашкавал и масло. Час по-късно опашките не спираха, а изяденото месо вече надвишаваше 10 килограма. 

За доброто настроение организаторите от кметството се грижеха и с вино на корем и с хляб на скара, до който цвърчаха и дебели парчета сланина. Единственото, което се искаше от любителите на мезетата, бе да гласуват за най-доброто от тях. 

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Повече от два часа след началото и след изпълненията на двама гайдари от региона, хората дадоха тежкия си глас и най-доброто мезе беше избрано.

И тази година спечели 27-годишният Тодор Чакъров - той гледа животните си, 60 крави, в Гела. На масата той сложи панирана сланина, хайдушка сланина, с тайна съставка, която не сподели, кървавица, луканка, телешки салам, телешка рибица. Все пак разкри една от тайните си - любов. За панираната сланина той издаде, че тя се приготвя много лесно - за половин час само, докато за другите е нужно повече време. Хайдушката сланина например се прави един месец и съхне. Подправките са много важни. 

Тодор Чакъров е спечелил първото издание миналата година, и сега пак.
Тодор Чакъров е спечелил първото издание миналата година, и сега пак. Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Друг производител, Кирил Габров разкри, че за да стане хубав кашкавалът, трябва истинско мляко. Той произвежда такъв с маслини. За сланината прасето трябва да е домашно и подправките са тайната. 

Земеделският производител Спас Седянков, който се занимава с това повече от 50 години, прави най-вече мляко и сирене, гледа и прасета. Както самият той казва "Който от мезе разбира, при бай Спас се спира". По думите му перфектната рецепта освен майсторлък за сиренето е да се чака и час и половина преди да се разбърка и после да се вдигне цвикът. Той прави и свинско парено - вари го 10-15 минути, нанизва го на кончета и го закача.

По думите му всичко е хубаво, защото е екологично чисто. "Няма тук сухи млека и химии, магазините са пълни, но тровят хората, а гонят нас истинските производители, искат да откриваме фирми, защо, за кога, на 70 години съм", казва той. 

Бай Спас казва, че в магазините всичко има един вкус.
Бай Спас казва, че в магазините всичко има един вкус. Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Георги Сгуровски, на 76 години, отглежда 10 коня, и прави месо за собствени нужди. Всичко е чиста продукция, споделя той. Гордее се със сланината, направена с копър, червен пипер, малко чесън, и изстискан лимон. От тази можете да ядете колкото искате и кръвното не се вдига, разкрива той. А на който му е ниско кръвното, да опита от тази, сочи към съседната чиния Георги. 

76-годишният Георги е горд със сланина, която не вдига кръвното
76-годишният Георги е горд със сланина, която не вдига кръвното Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Калин Сираков предложи на родопчани 12 артикула, сред които два вида луканка, кълцан суджук, наденица, салам, рибица - телешко филе покрай гръбначния стълб. Оставят рибицата да съхне. По принцип ги произвеждат за домашна употреба, но сега за празника Сиракови решили да раздадат. 

Калин Сираков предложи на родопчани 12 артикула, сред които два вида луканка, кълцан суджук, наденица, салам, рибица.
Калин Сираков предложи на родопчани 12 артикула, сред които два вида луканка, кълцан суджук, наденица, салам, рибица. Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Най-добрата пача се прави от крака и глава, разкрива и Румен Георгиев. Обезкостява се, вари се 4-5 часа, и после всеки слага подправки каквито иска. 

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Победителят получи 150 лв. награда, вторият и третият си поделиха по 100 и 75 лв., а за останалите трима участници наградата по бе 50 лв. Кметът на селото споделя, че участниците са само шестима, защото кметството само на толкова може да даде парични награди. Той е щастлив от този празник на мезето и се надява да се събират повече хора. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram