Още по темата

Ден на траур в Бяла заради смъртта на 18-годишния Алекс. Той беше жестоко пребит пред дискотека в града, след като отказал да даде цигара на 32-годишен мъж от ромски произход.

Момчето беше прието в болницата в кома и тежка черепно-мозъчна травма. За побоя над него беше задържан 32-годишен мъж, който го нападнал с бутилка. В града последваха протести срещу насилието. Самият Алекс не дал цигара, защото не пушел. 

Днес се очаква прокуратурата да повдигне ново обвинение на нападателя - за убийството на Алекс. Погребението му ще е утре

Заговори се обаче за смъртно наказание - тон даде публикацията на евродепутата Ангел Джамбазки: 

"Това е Алекс. От Русе. На 18 години. Пребит от криминално проявен циганин, защото не му дал цигара. Алекс почина. Разкажете ми нещо за интеграцията. За толерантността. За "либерализма". За "хуманизма". За БХК и цялата соросоидна циганозащитна банда. А аз ще ви разкажа как се използва въже. Лека му пръст на момчето. Дълбоки и искрени съболезнования на близките му."

Тръгна петиция за отмяна на мораториума върху смъртното наказание. 

„Държавата има огромен цигански проблем и ако се правим, че не го виждаме, тези случаи ще стават все повече и повече. Престъпленията трябва да бъдат наказвани – строго и справедливо. Тези престъпления не се наказват от години. Очевидно е това. Има огромен проблем с липсата на справедливост в тези случаи на битово етническо насилие и на убийства, извършвани от такива групи”. Така евродепутатът Ангел Джамбазки коментира случая пред "Здравей, България" по NOVA

 „Не съм с нагласата да влизам в детайла на този частен дебат. Джамбазки като всеки юрист би следвало да говорим  за генералния проблем и да не диференцираме престъпността на видове според етноса на извършителя” заяви адвокат Александър Пелев.

Той обаче се съгласи, че основният проблем е, че извършителите остават ненаказани. 

Ангел Джамбазки отхвърли обвиненията, че ВМРО организира протести само когато убийството е извършено от роми. 

„Нищо подобно няма. Казвам, че има огромен проблем с невписването на ромите в българското общество, с агресията в тази общност, с проявите на тази агресия, с абсолютното бягане от проблема, с това, че има редица организации, които получават пари, за да замазват този проблем. Говорим за системно незачитане на законността”, коментира Джамбазки. „Защо съдът не осъжда престъпниците и те не са в затвора?”. 

Адвокат Пелев призова да не казваме нещата като констатации, а да предлагаме решения. 

В социалната мрежа "Фейсбук" масово се споделя този пост "Аз съм Алекс": 

"Потресена съм... един млад полет бе прекършен. А ако наше дете беше там, на негово място... Децата ни не смеят да излязат, за да не попаднат в грешна ситуация, която може да има необратими последствия", пише във Фейсбук пиар експертът Ива Екимова: 

„Има голяма тъга в град Бяла.

Искам да поддържаме вниманието на обществеността към разследването, за да бъде завършено докрай”, заяви кметът на града Димитър Славов пред "Здравей, България" по NOVA. Според него задържаният не е единственият извършител на престъплението.  

„Не може само той да е виновен”, заяви кметът. 

Той допълни, че до 15 септември ще има видеонаблюдение на всички възлови места в града. 

Инцидентът е станал рано на 9 юли. Александър се прибирал с приятели от дискотека, когато са били пресрещнати от група от 12 души. Единият от тях поискал цигара, но тъй като момчето нямало в себе си, отказало да даде. Последвал скандал, който прераснал в побой. Александър бил ударен в главата с бутилка от уиски, при което младежът паднал на земята окървавен. Младежът е откаран с линейка в болницата в Русе, където бе настанен в интензивното отделение в кома, с опасност за живота. В събота е починал.