Още по темата

Турският президент Реджеп Ердоган се опитва да ревизира границите на Турция в Близкия Изток и следва политика на доминация и „натиск на Балканите”, коментира в „Здравей, България” по NOVA евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

„Конфликтът точно в този град и на това място не е от 50 а от над 2000 години”, посочи Джамбазки за случващото се в момента в Йерусалим. „Редът в тази част на света е наложен със споразумението Сайкс-Пико от 1916 г., между Великобритания, Франция и Русия, в хода на Първата световна война, как да се преразпредели наследството на Турция”.

Колко ще са мюсюлманите в България и ЕС през 2050 г.

Натиск към Тръмп за промяна на решението за Йерусалим

Историческата визита на Ердоган в Гърция започна с напрежение, иска ревизия на Лозанския договор

Джамбазки подчерта, че Турция губи заедно с България тази война. Той добави, че много хора казват, че мюсюлманите трябва да бъдат благодарни на Израел, че е запазил джамията Ал-Акса.

Евродепутатът поясни, че мирният процес между Палестина и Израел в момента не върви наникъде. А това, което се случва в момента в региона е „преразпределение на територии и на влияние”.

„В целия този регион в момента върви геополитическо препозициониране. За първи път видяхме на едно място Иран, Турция и Русия от едната страна, от другата страна са Израел, Саудитска Арабия и САЩ”, каза Джамбазки.

„Турският президент е последователен в антиизраелската си политика, като вчера достигна до антисемитизъм с определението, че Израел са терористи. Това е твърдението на най-крайните палестинци. От самото начало на политическата си кариера г-н Ердоган се припознава като последователен защитник на палестинската кауза в Израел. По време на преврата в Египет, той зае страната на Мюсюлмански братя – най-радикалните изразители на политическия ислям от 1928 г. насам”, заяви Джамбазки и припомни случая с кораба „Мави Мармара“, за който Ердоган каза, че е обявяване на война от Израел.

„Той се опитва да ревизира всички граници, които Турция има след загубата на Първата световна война. Меси се във вътрешните работи на всички съседни държави, включително и България. Опитва се да инженерства на политически партии в България”, смята Джамбазки.

„В момента Ердоган вижда, че е притиснат тежко от края на войната в Сирия. И се притеснява, че американците ще обърнат внимание на Турция и на кюрдския въпрос. В един от мирните договори от 1920 г. (Севърския – бел. ред) е идеята да има кюрдска държава, което засяга две големи турски провинции – Източен Анадол и Диарбекир”, посочи Джамбазки.

Той коментира, че в момента върви пренареждане на силите в тази част на света.

„Няма повече държави като Либия, Ирак, Сирия ще бъде с променени граници. В Йемен се води война между Иран и Саудитска Арабия”, каза Джамбазки. Според него в тази ситуация Турция си търси мястото и дори воюва в Сирия и в Ирак в момента.

„Лозанският мирен договор засяга България по отношение на мюсюлманското население, която живее в Тракия. Това население е българско, то е българоговорящо. Това, че българската държава години назад не е направила необходимото, за да запази неговите права и законни интереси е наш проблем”, отчете Джамбазки. „Тук спорът между Гърция и Турция е нелеп, защото става дума за българско население”.

„Ердоган се опитва да бъде защитник на всички мюсюлмани”, смята евродепутатът. „Той следва политика на „натиск на Балканите”.

„Отиде в Босна и каза: „Алия Изетбегович ми завеща Босна”. След което мюсюлманите в Санджак използваха референдума в Каталуния и казаха искаме референдум и независимост. След което в България се обади г-н Местан и каза, че иска турско малцинство. Следвам логиката на турската външна политика – тя е изключително последователна и добре подготвена. Тези неща не са случайни и за България от един момент са тревожни”, категоричен е Джамбазки.

„Би могло да се провокира напрежение в българското общество със сепаратистки искания. Искането за малцинства противоречи на Конституцията. Това е сепаратизъм, защото следващото нещо е независимост”, посочи евродепутатът. „Турската концепция за доминация на Балканите не е етническа или религиозна. Тяхната концепция е следната – който е мюсюлманин, е турчин. Има мюсюлмани, които са българи, които са сърби”.

Според Джамбазки България трябва да се възползва от промяната на политическия ред в света и да започне да прави политика на Балканите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.