Още по темата

„Държавата не е била участник в сделката за закупуване на ЧЕЗ. При продажбата беше обявено, че има такова желание, но не е имало акт на правителството за участие в сделката” - така Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ, коментира пред „Здравей, България” по NOVA новината, че България няма да участва по какъвто и да е начин в придобиването, частично или изцяло, в стартиралата сделка за собствеността на активите на ЧЕЗ.

На мнение, че страната така не защитава обществения интерес, обаче са от БСП - 

„За да защити държавата обществения интерес, тя би трябвало да може да го дефинира. Тази сделка според нас не бива да се случва просто така. Не можем да гледаме на нея просто като на сделка между две частни компании поради две причини – първата причина, едната компания не е съвсем частна, тъй като има държавно участие в нея, и второ – става въпрос за една трета от електроразпределението на България, което касае 3 милиона души”, коментира Крум Зарков, депутат от „БСП За България”.

Стана ясно и че щом България се оттегля от сделката за закупуването ЧЕЗ, процедурата продължава с "Инерком" на Гинка Върбакова. 

„За разлика от правителството, ние не сме ревизирали нашата позиция. Ние сме за разваляне на сделката, но не за експрориация, а за разваляне на сделката или предотвратяване на нейното сключване според българските закони. Такива възможности има и ние ще се възползваме от вяска една от тях”, коментира Крум Зарков.

Вчера стана ясно и че няма досъдебни производства и преписки, които да се водят срещу Гинка и Славчо Върбакови. Няма и такива, които касаят „Инерком“. Лазаров уточни, че съпругът на Гинка Върбакова е бил привлечен като обвиняем по дело преди 4-5 години заради ДДС, но спрямо него е прекратено обвинението.

"Тази проверка е правена в началото на март по искане на ДАНС и на президента. Тя е изпратена като информация на президента на България Румен Радев”, заяви още той.

Източник: БГНЕС

Владислав Горанов е против държавата да купува активите на ЧЕЗ в България

Преводачът на срещите с ЧЕЗ бил разследван за убийство

Първоначално идеята беше България да придобие контролен пакет акции. За целта от ЧЕЗ Прага започнаха анализ дали законът позволява подобна намеса. В официална позиция до Нова телевизия от чешкото дружество обявиха, че не са информирани за оттеглянето на България и продължават да проверяват възможността за държавно участие. 

Вчера Корнелия Нинова напомни и думите на Горанов от срещата с Гинка Върбакова в Министерски съвет: 

"Заявихме ясно желанието си да участваме в тази сделка по един или друг начин. Ако продавачът се съгласи, държавата има възможността, през средства от бюджета или частно придобиване – чрез някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка. Ако държавата придобие дял от дружеството, този дял трябва да бъде най-малко контролен".

"Как така, тогава беше целесъобразно, а днес вече не е? Какво се промени? Нещо се случва зад гърба на хората. Или тогава ги излъгахте, за да приспите гнева им от задкулисието?, попита лидерът на БСП.  "С отказа си от ЧЕЗ правителството се отказва да защити националния интерес", заключи Нинова. 

„Инерком”: Нямаме опасения за финансирането на сделката с ЧЕЗ

Борисов: Да се извади всичко за ЧЕЗ, обвиняваха ме, че ги обичам

„Държавата се интересува от сделката за ЧЕЗ без да иска да се намесва в нея. Сделката за ЧЕЗ е сключена на практика и от там нататък развитието на сделката за ЧЕЗ се свежда до плащане на цена и прехвърляне на акции. Знаем неофициално, че е 9-месечен срокът, в който това трябва да се свърши“, обясни вчера Горанов.

Ето какво още посочи той вчера: 

Може да се измени законодателството, за да се дадат повече правомощия на КЕВР за преценка дали купувачът има капацитет да управлява една подобна енергийна система. 

Министърът повтори, че актуалната позиция на правителството е, че не е целесъобразно държавата да участва в тази сделка.

Отношението на държавата към „Инерком“, по думите му, е като към всяко българско търговско дружество - то трябва да спазваме българските закони. „Позицията на правителството винаги е била за защита на интересите на българските граждани. В началото имаше една изключително изнервена и припряна реакция от страна на опозицията, която беше отчасти неразбираема и остава неразбираема за българската държава, тъй като и опозиция, и управляващи трябва много добре да знаят как функционират държавните органи, и кой каква функция има“, коментира Владислав Горанов.

Той коментира, че това, че ЧЕЗ иска да напусне българския пазар било известно повече от година. Не мисля, че някоя от службите е разполагала преди нас с информация, че за купувач на ЧЕЗ ще бъде избрана фирмата „Инерком“, ако някой твърди подобно нещо нека го докаже, призова Владислав Горанов. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram