Още по темата

Стокообменът между България и Русия се е увеличил с 35% през първото полугодие на 2017 година.

Това беше оповестено по време на среща на министърът на икономиката Емил Караниколов с посланика на Руската федерация у нас Н.Пр. Анатолий Макаров, съобщиха от Министерство на икономиката.

Министър Караниколов и посланик Макаров обсъдиха развитието на двустранните търговско-икономически взаимоотношения, като и акцентираха върху възможностите за разширяването и задълбочаването им.

Бе изтъкнато, че от началото на годината се отбелязва положителна тенденция на увеличаване на двустранния стокообмен, който през първото полугодие на тази година достига почти 2 милиарда щатски долара.

Посланик Макаров подчерта позитивната тенденция и изрази надежда тя да се запази и да се увеличи.

За първите 6 месеца на тази година България е внесла от Руската федерация стоки на стойност 2,86 млрд. лв. Основно петрол, газ и нефтопродукти.

В същото време нашата страна е изнесла стоки за 585 млн. лв. Така, въпреки че е налице ръст на износа с 96% спрямо първата половина на предходната 2016 г., дупката във външната търговия на България с Русия нараства с 416 млн. лв, до 2,3 млрд лв.

Все пак износът на страната ни към руския пазар вече надхвърля нивата отпреди силния спад, предизвикан от въвеждането на санкциите срещу Кремъл през 2014 г. За сравнение през първата половина на 2013 г. България е изнесла за Русия стоки на стойност 527 млн. лв.