Още по темата

„Политиците решиха, че вместо да хванат крадците, ще накажат болните хора като със закон въвеждат забрана да се купуват нови лекарства. Смятам, че това е огромна грешка”, това коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, ден след проведената акция за данъчни престъпления и пране на пари, при която са иззети лекарства за милиони левове и спешната среща при Бойко Борисов.

На практика бе разбита схема за параралелен износ на лекарства. Задържани са 7 души. 

През изминалата седмица депутатите приеха бюджета на НЗОК за следващата година. В закона бяха записани специални текстове, с които се забранява на НЗОК да заплаща за лекарствени продукти "с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г".

Според ЕНП новите лекарства за онкоболни са на стойност 25 млн. лв. 

„През следващата седмица ще сезираме президента с молба да наложи частично вето върху тези текстове в закона. Молим президента за вето и молим депутатите да преразгледат този отвратителен и циничен текст, който ще забрани на българските граждани да имат достъп до нови терапии”, каза още той пред "Събуди се" пред NOVA

„Така нареченият „мораториум

според мен е абсолютно измислено раздута тема в момента”, коментира бившият здравен министър д-р Стефан Константинов. 

„През 2000 година на пазара се появи прекрасно ново лекарство. Казваше се „Виокс”. То беше противовъзпалително и  лекуваше ревматизъм, лекарите започнаха да го изписват и след 4 години се разбра, че то води до тежки увреждания на съдовете и много починаха от инфаркт и инсулт. Между 80 000 и 140 000 души пострадаха от това лекарство и то беше спряно. Нека да не плачем, че лекарство, което през тази или миналата година е получило разрешение за употреба, не може веднага да се реимбурсира от нашия обществен фонд. За сигурността на пациентите, това е допустимо”, коментира д-р Константинов.

„В събота българските власти най-накрая си свършиха работата

– хванаха едни бандити, които очевидно са източвали НЗОК. Най-накрая се разкри поне една от схемите, чрез които от България изчезват животоспасяващи лекарства”, коментира д-р Хасърджиев. „Такива схеми не стават без знанието на лекар, който е предписал лекарството, за да бъде платено то от НЗОК, не става без имена на пациенти, не става без документни измами”, убеден е той.

„Става дума за отвратително криминално деяние, което два пъти ни удари – един път като хора, които си плащаме здравните вноски, защото с нашите пари някой прави печалба и втори път удря болните, които действително са имали нужда от тези лекарства”, коментира д-р Константинов. 

"Сега стана ясно, че службите и прокуратурата са разкрили схема за реекспорт

на скъпоструващи лекарства, с които се източва Националната здравно-осигурителна каса – проблем, за който всъщност ние от Воля алармираме от месеци", се казва в позиция на партията на Веселин Марешки.

Нана - ще има ли геноцид над болните в България

Отпадането на мораториума върху иновативните лекарства за онкоболни ще предпази бюджета на Здравната каса за 2018 г. от риск за налагане на вето от президента на републиката и бъдеще дело в Конституционния съд,пишат от ЕНП на Мария Капон.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК