6

„Заболелите от грип в момента, по мои изчисления в последната седмица, са към 48 000 души в страната”, коментира директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Първите часове при грип - какво да правим. Вирусите атакуват в топлото

Дете на 3 години почина от усложнения след грип

Доказаха първи случай на грипа "Хонконг" у нас

„Решението за обявяване на епидемични мерки в дадена област е по предложение на локалното Районната здравна инспекция и се взима от местната управа. Фактически за епидемичната обстановка в страната можем да кажем, че някои от областите имат една значително повишена заболеваемост. Това са: Перник, Пазарджик, Смолян, София-област, Сливен”, отчете проф. Кантарджиев.

Той отчете, че за последните 5 дни са доказани 5 случая на вируса H1N1 - пандемичен грип.

„H1N1 е този, който преди години наричахме „свински грип“, H3N2 е грипът, който в момента доминира в САЩ и Западна Европа. До две седмици ще можем да кажем кой от тях ще вземе превес”, поясни проф. Кантарджиев.

„В момента в столицата още не е епидемична обстановката за грип, но очаквам до 1-2 седмици да се появят такива предпоставки”, каза експертът.

„Симптомите на грипа са описани от Световната здравна организация. Те са внезапно начало и в рамките на 2-3 часа поява на болки по мускулите, ставите, отпадналост. Обикновено болки в гърлото, непродуктивна, дразнеща кашлица в белия дроб, често пъти има главоболие, боязън от светлината. Телесната температура е 38 градуса“, обясни проф. Кантарджиев.

Различните типове грип поразяват различни възрастови групи.

„А1H1 главно млади хора, пълни хора, бременни жени, всички с хронични заболявания. H3N2 – главно възрастните хора с хронични заболявания. Това не значи, че от него не могат да заболеят и деца. Затова трябва да се избягват болните хора. Който е вкъщи трябва да носи маска, за да не зарази и околните. Маската трябва да се сменява на два и половина часа и хората трябва да се консултират с лекар. Тези в големите градове е хубаво да имат антигрипни лекарства под ръка и при поява на грип в семейството да се обадят на личния лекар, а не да ходят с градския транспорт на прегледи“, допълни проф. Кантарджиев.

Той посъветва да се използват тоалетни кърпички с антимикробно действие, да се избягват контакти с болни от грип и места с много хора, да се правят разходки на чист въздух.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК