Още по темата

На 29 септември всяка година Световната кардиологична асоциация чества Световния ден на сърцето. Целта е да се информират хората по света за опасността от сърдечни болести и за начините за превенция.

Болестите на сърцето са най-разпространената причина за смърт в света. А България е на първо място по сърдечносъдови заболявания в Европа.

В същото време най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи от болести на сърцето могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушенето, употребата на алкохол, приема на сол, липсата на физическа активност, водещи до повишено кръвно налягане.

Над 60% от смъртността в България се дължи именно на сърдечносъдови заболявания, като миокардния инфаркт. Липсата на физическа активност, затлъстяването и тютюнопушенето са сред основните фактори, провокиращи болестите на сърцето. Всички те са често срещани в нашата страна, където 44% от населението са пушачи.

Учени: Бира на ден предпазва от инфаркт

Хълцане и задух - вижте тайните знаци за болно сърце

Тихите инфаркти убиват без да разберем

През последните години броят на българите със сърдечносъдови болести расте, като по последни данни е около 2,5 милиона.

Според Световната здравна организация повече от 17 милиона души умират годишно от болести на сърцето.

В България Световният ден на сърцето официално се организира от Дружество на кардиолозите, в сътрудничество с БЧК. Днес по този повод на много места в страната ще има безплатни кардиологични прегледи.