Още по темата

Двама изпълнителни директори на НЕК са обвинени за неизгодната сделка, свързана с АЕЦ „Белене“ от Софийска градска прокуратура (СГС). Според обвинението щетите са в размер на повече от 77 млн. евро.

АЕЦ "Белене" и хъб "Балкан" в снимки

Обвинените са Любомир Велков и Мардик Папазян. Двамата сключват „Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ „Белене”, България“ с „Атомстройекспорт“ на 28 ноември 2007 г., а общата стойност на сделката е 205 млн. евро.

С този договор

двамата обвиняеми са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора

– 77 172 475 евро, твърди прокуратурата.

Плащаме спешно 400 млн. евро на Русия за АЕЦ "Белене"

Борисов: Няма да позволим България да бъде заобикаляна

Неизгодната сделка е сключена без двамата обвиняеми да са получили разрешение на едноличния собственик на капитала в едноличните акционерни дружества с държавно участие, какъвто е законът.

Двамата директори са с наложена мярка за неотклонение „Подписка“, а разследването продължава и се очаква в следващите дни да бъдат повдигнати обвинения на още длъжностни лица.

Любомир Велков и Мардик Папазян не се разследват за първи път по казуса „Белене“. Любомир Велков беше главен изпълнителен директор на НЕК, а Мардик Папазян – изпълнителен директор, от ноември 2005 г. до август 2009 г., когато бяха сменени от ГЕРБ.

По време на парламентарното разследване на строежа на АЕЦ „Белене“

през 2012 г. двамата обясниха, че обикновените строителни стандарти и българските закони били прекалено тесни за ядрени проекти и при АЕЦ важели други правила.

Стана ясно и че прокурор е разпоредил и е издал постановление двамата обвиняеми да не напускат страната без негово разрешение. Това заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Арнаудова посочи също, че при определяне на тази мярка прокурорите не се съобразяват с размера на щетите. Двамата обвиняеми са заявили, че не разбират обвинението.

Появи се и казус дали обвинението няма да отпадне по давност, тъй като става дума за договор от 2007 година. 

"Престъплението, за което е повдигнато обвинение, предвижда наказание от 3 до 10 г. лишаване от свобода. Обикновената давност е 10 г., а абсолютната давност за наказателно преследване, в случая е 15 г. Прекъсната е давността за наказателно преследване с повдигането на това обвинение, като разследването е започнало от 2014 г. и към този момент прокурорите са събрали необходимите доказателства за да повдигнат това обвинение", посочи говорителят на Сотир Цацров.

Проектът АЕЦ "Белене" започва още през последните години на социализма и само крахът на старата система спира нейното изграждане за неопределен период от време, припомня БГНЕС. През 2006 г. е проведен търг, който е спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом". Базовата цена на бъдещата втора атомна централа беше за малко под 4 милиарда евро. За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската RWE.

През лятото на 2009 проектът започна да буксува. Това стана причина за оттеглянето на RWE през есента на същата година. "Росатом" убедени в това, че проектът е печеливш предложиха на българската страна финансиране. Те също така доведоха и чуждестранни инвеститори в лицето на финландска “Фортум“ и френската “Алтран“, като по този начин изпълниха едно от исканията на първия кабинет Борисов за намирането на чуждестранен, неруски инвеститор.

Въпреки това проектът беше замразен през март 2012 г. от правителството на Бойко Борисов. В началото на септември същата година "Атомстройекспорт" заведе дело срещу НЕК за 1 милиарда евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене". Впоследствие сумата беше увеличена. На 16 юни 2016 г. Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева взе решение в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с НЕК. Съдът постанови щетите на „Атомстройекспорт” да бъдат компенсирани с 620 милиона евро.