Още по темата

„Редовно „довършват” нашите военни гробища в Македония”. Те са 565”. Така коментира в студиото на „Събуди се” по NOVA директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, действията на македонския журналист Миленко Неделковски, който публикува снимки от разрушаването на паметна плоча на загиналите български офицери и войници на Каймак-Чалан.

Според самия Неделковски паметникът е незаконен и е поставен от „група български престъпници”.

Вижте снимки на журналиста, който размахва чук пред плочата

„Само преди 2 години гробовете на 28 български офицери в църквата Свети Спас в Щип, Македония бяха унищожени”, посочи Божидар Димитров и добави, че със специално постановление на правителството на Югославия през 1966 г. всички български военни гробища и паметници са разрушени.

По думите му в момента се правят опити за тяхното възстановяване, но те срещат съпротивата на македонските власти. Според директора на Националния исторически музей вандалският акт на Неделковски е опит за вдигане на рейтинга.

„На Каймакчалан са се били хиляди войници в продължение на два месеца”, поясни Божидар Димитров. „Това е поредният акт на вандализъм. Аз ще дам под съд този македонски журналист. Длъжен съм да го направя. Иначе ще бъда уволнен, че не си гледам работата”.

„Каймакчалан е с височината на Черни връх, а там са се били стотици войници в продължение на два месеца. Това са войници от 68 бригада, които са имали инициатива да положат малка плоча. 6000 наши войници са се сражавали на това място и поне пет пъти повече сръбски, френски и гръцки”, припомни Божидар Димитров.

„В ЕС се приема една страна, само когато тя няма проблеми със своите съседи. Ако кажем, че сме „окей”, няма проблеми, това означава, че тяхната представа за история е вярна. Но историята не е само познания за миналото. Тя е аргумент за права”, подчерта Божидар Димитров.

Проф. Божидар Димитров разкри, че тъй като не могат директно да разрушават българските военни гробища, македонските власти използват други тактики, като например да пускат слухове, че войниците са погребани със заплатите си в златни монети. След това властимащите оставят на иманярите да сринат паметниците на загиналите българи.

С официална позиция по скандала излезе и външното ни министерство. Ведомството призовава властите в Македония „ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове”, които не били изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на договор за добросъседство.