Още по темата

Отдаването на почит пред паметника на Тодор Живков в Правец и охраняването му приживе от Бойко Борисов и как това да се представи в учебниците коментираха депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и Таско Ерменков от червените.

"В единия случай става дума за изпълняване на работните задължения на сегашния премиер, а в другия - за култа и отдаването на почит пред един тоталитарен лидер", коментира пред "Здравей, България" по NOVA Десислава Атанасова в деня за почит към жертвите на комунизма.

„Трябва да има баланс, трябва да се покажат провалите, които ги е имало, но трябва да се покажат и положителните неща. Не може една история на един народ 45 години да е била само черна”, смята Таско Ерменков от БСП.

„Трябва да отдадем почит към жертвите на комунизма, трябва да говорим за историята, за последствията от всичко, което се е случило с народа ни”, заяви Атанасова. 

"Темата вече толкова години стои на дневен ред, защото обществото ни е разделено по тази тема. На днешния ден трябва покаяние", каза още тя. 

Скандал избухна около новите учебни програми за 10-ти клас. От БСП поискаха в одобрения учебен план по история да отпаднат уроците за тоталитарния режим.

В бъдещите учебници трябва да влязат понятия като репресивен апарат, трудововъзпитателни лагери и Народен съд. Според левицата в програмата липсва обективност и се акцентира на едни събития, а други - като например фашизмът - липсват.

От партията настояват да се създаде комисия от учени, които  безпристрастно да изготвят нов учебен план. Министърът на образованието Красимир Вълчев отказа.

В България действа закон, който обявява комунистическия режим за престъпен. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram