Още по темата

Един от най-емблематичните софийски хотели – „Гранд хотел България“ е с нов собственик, потвърди изпълнителният директор на „Гранд Хотел България“ АД Нели Сандалска. 

Това е Мирослав Печев чрез неговото еднолично дружество “Софсток Инвест" ЕООД. Сделката е приключила, като купувачът е придобил всички акции на “Гранд Хотел България” АД ведно с всички активи, вкл. търговската марка на хотела.

Към момента новият собственик прави предварителни проучвания и архитектурен проект няма. Инвестиционните му намерения са в посока

реконструкция на сградата със запазване на фасадата и развитие като хотел.

„При избора на купувач за нас беше ключово да се запазят модернистичната фасада, популярната кафе-сладкарница, ресторантът с овалното стълбище, червеният салон и конферентните зали.  Инвеститорът ще направи всичко необходимо да запази „легендата“ около сградата – една от главните причини да прояви интерес към нея“, обяснява Сандалска.

Виже как е изглеждал емблематичният хотел преди години и днес.

„Гранд хотел България“ се състои от две части с обща разгъната застроена площ от 7887 кв. метра. В хотелската (4720 кв. м) се включват рецепция, мецанин, пет етажа със стаи и апартаменти, плюс последен административен етаж с 20 помещения. Тази част не работи от години, след като беше затворена за реновация, която така и не се случи.

Докато приемаше гости, обектът предлагаше 80 стаи и 11 апартамента.

В ресторантската част (3167 кв. м) попадат виенската сладкарница, която остана винаги отворена при ерата Павлови, мецанинът, където са известните Червен салон, зала „Десислава” и Овалната зала, както и сутеренните нива, в които се помещаваше култовата дискотека от 90-те години „Карамба”.

„Гранд хотел България” е построен през 1934-37 г. след конкурс за изграждане на Доходна сграда на Чиновническото застрахователно дружество (наследено от ДЗИ). Зданието е дело на прочутите архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов и се дава като пример за модернизма в българската архитектура между двете световни войни.

През 2007 г. се разрази обществен скандал около „Гранд хотел България”, който е паметник на културата. Компанията собственик обяви план за разширяване, реновация и преустройство, като партерът и ниските етажи щяха да се оформят като търговски център, но след намесата на архитектурни съюзи и гражданската общност проектът беше спрян и потъна в забрава.

Досегашният притежател на „Гранд хотел България” беше фирма „Пи Еф Ейч Си”, която е собственост на Дарина Павлова, двете ѝ деца от покойния й съпруг Илия Павлов – Паола и Илия-Калоян, както и Венцислава Найденова – дъщерята от първия брак на Павлов, пише clubz.bg

Дарина Павлова
Дарина Павлова Източник: Facebook

Цената, на която е бил продаден хотелът, не се съобщава, но по неофициални данни на изданието тя вероятно е между 12 и 18 млн. евро. 

Кой е новият собственик:

Мирослав Печев направи голям удар преди години, когато започна внос от Италия на кафе „Лаваца” и постепенно го превърна в една от най-популярните марки у нас. Основната му фирма „Софсток” е представител за България и на алкохолни напитки като ром Bacardi, Martini, уискито Dewar's, водките „Русский стандарт” и Gray Goose, чай „Туинингс”.