Още по темата

Големите проблеми на здравеопазването в България са недостатъчното ваксиниране и неправилната употреба на антибиотици и то въпреки че за първи път тази година тигрови комари, които могат да пренасят тропически болести, бяха открити в Хасково, Сливен, Ямбол, Русе. Това съобщи в предаването „Здравей, България” по NOVA проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той поясни, че тигровите комари могат да пренасят опасни инфекциозни болести като чикунгуня и денга.

Заплашена ли е България от епидемия от дребна шарка

Санкции за родители, които отказват да ваксинират децата си

Упражнява се обаче контрол на преминаващите българските граници и хората, заразени с тези болести веднага се хоспитализират, така че няма опасност за населението.

Въпреки това, тъй като тигровите комари се размножават в застоели води, „хората да не оставят застояла дъждовна вода в дворовете си, а общините да взимат мерки”, посъветва проф. Кантарджиев.

„Есента очакваме коронавируси, риновирусите и ангини”, предупреди той.

„Това лято не допуснахме епидемии от чревни инфекции, а най-големият успех е, че ликвидирахме огнището от морбили в Пловдив”, похвали се проф. Кантарджиев.

По думите му истинските заплахи за здравето на българите обаче не идват нито от комарите, нито от чревните инфекции, а от това, че не се ваксинират достатъчно деца и то за опасни заболявания като детски паралич и дифтерия.

„Майките, които отказват, трябва да преосмислят поведението си”, категоричен е проф. Кантарджиев. Той посочи, че проблемът е по-малък в ромските махали, където майките приемат поставянето на ваксини ако им бъде обяснено.

„В Румъния майките могат да отидат в затвора, ако не са склонни да ваксинират децата си”, даде пример проф. Кантарджиев.

Другият сериозен проблем според експерта е употребата на антибиотици в България, която често е неправилна и създава предпоставки за поява на резистентни бактерии.