Още по темата

Надбавката в заплатите за клас прослужено време скара депутатите в Народното събрани в края наминалата седмица, а повод за скандала бяха думи на вицепремиера Валери Симеонов, който заяви, че смята за редно тя да отпадне.

От коалиция Обединени патриоти заявиха, че това е личното мнение на Симеонов, с което патриотите не са обвързани. Менда Стоянова от ГЕРБ също е съгласна, че надбавката трябва да отпадне, а от опозицията от БСП категорично са против това.

Неудобната истина за доходите в България

КНСБ: Доходите ни растат, но не живеем по-добре

Колко взима българинът и колко средният европеец

В спор по темата днес в предаването „Здравей, България по NOVA” един срещу друг се изправиха председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев и президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

„Това са нормални неща за една европейска страна, за една членка на Европейския съюз.

Доходите на хората няма да намалеят с тази промяна.

Те ще бъдат запазени.

Хората ще получават и бонуси, но това ще става за компетенции и опит, а не автоматично по нормативни разпоредби”, заяви Данев и добави: „Благодарения на тази „конструктивна” работа на синдикатите България е далеч от Европа по редица показатели”.

По думите му България е единствената страна в Европа, в която има класове и минимални осигурителни прагове. „България е единствената страна в Европа, в която минималната пенсия също се определя административно и единствената, в която има таван на пенсиите. Искаме да сме като другите европейски страни”, каза Данев.

Като говорим за Европа нека започнем от заплатите.

Да ги направим европейски и след това да правим всичко друго”, каза от своя страна Димитър Манолов. По думите на синдикалиста има много страни в Европа, където има минимална работна заплата и клас прослужено време.

Манолов попита Божидар Данев дали си мисли, че хората му вярват, че работодателите наистина мислят за доходите на работниците? А той му отговори с числа.

„Само за една година доходите са нараснали 9,8%, докато БВП е пораснал само с 3,6 на сто. А това е показателно, че работодателите вдигат заплатите”, аргументира се Данев.

Още по темата чуйте във видеото горе.