56

„Познавах го чрез публични прояви във Велико Търново и чрез бизнеса. Не сме били лични приятели, познавахме се. Той беше близък до всички, които искаха да се развиват в България”, коментира пред NOVA председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отношенията си с убития тази седмица бизнесмен Петър Христов.

„Симпатизирал е на партията ни и изпълнил е гражданския си дълг. Не съм се интересувал от обемите и дейността, която върши. Познанството ми с Христов е от момента, в който съм влязъл в политиката”, подчерта Цветанов.

Какво се знае за убиеца на Христов

Борисов за стрелбата срещу данъчния: Ще им го върнем

Почина простреляният данъчен шеф

„Разкриването на едно такова тежко престъпление не може да стане за един ден. Тук е имало сериозна подготовка, поне месеци. Аз съм свидетел на много тежки престъпления. Единственото, за което сме призовавали обществото, е да дадат време на органите да си свършат работата”, добави бившият вътрешен министър.

„Споделена е определена чувствителна информация, която е допринесла за разкриването на тежки престъпления в България. Във времето той е бил един от истинските радетели за синята идея и за това, че СДС и демокрацията винаги са били приоритет за него”, допълни Цветанов и отрече Петър Христов да е имал каквито и да било политически амбиции.

„Това, което можеше да се каже е, че са предприети всички мерки, за да бъде задържан извършителя. В момента, в който върви едно разследване, сами разбирате, че да се внася някаква неяснота, няма да е коректно. Главният прокурор сам каза, че има много случаи, когато са предприети необходимите мерки, за да се защитят служителите на държавата”, обясни Цветанов за друго знаково убийство, това на Иво Стаменов, директор на отдел „Фискален контрол” в НАП, който почина вчера, след като бе прострелян на 18 декември.

„В момента има много звена, които работят срещу корупцията. Събирането на всички тези звена в един орган ще създаде координация. Не може да се казва, че един орган, когато се използва, той ще бъде използван като бухалка”, посочи вторият човек в ГЕРБ за новия антикорупционен закон, приет от парламента в петък.

За 100-те млн. лв., които премиерът Бойко Борисов обеща на полицаите, Цветанов заяви, че „цялата тази отговорност, която пада върху системата за сигурност, е свързана с желанието ни да подобрим средата за работа. Премиерът беше много ясен – той каза, че осигуряване на допълнителен финансов ресурс , не означава че той го прави за да спре протестът”.

„Не може ние като българи да не дадем нужното за предстоящото председателство“, продължи лидерът на ПГ на ГЕРБ, но след това се поправи като заяви, че говори за „парламентарното измерение на председателството, което започна в България. Председателството е отговорност, от която всички българи трябва да се възползваме“, заяви Цветанов.

„Във връзка с председателството ще има много подобни конфронтации”, подчерта той за сигналите за бомби в НДК и на Летище „София” и добави: „От името на правителството искаме да се извиним на българските граждани, за неудобствата, които причини европредседателството”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.