Още по темата

Алпинистът Боян Петров, който бе блъснат от автомобил в Кресненското дефиле и все още се възстановява, ще покорява върхове отново и то само след няколко месеца.  

Походите, които ще са част от образователно-информационната кампания „Яко е да си еко“, ще стартират в началото на 2017 година. Първоначално обявеното за 11 септември изкачване на връх Мальовица се отлага за зимата в началото на следващата година, след като известният алпинист напълно се възстанови от травмите, получени при пътния инцидент в Кресненското дефиле в края на август.

Петров и екологът Андрей Ковачев пострадаха на 23 август, когато докато брояли прегазените животни на Е79, където трябва да мине лот 3.2 на АМ „Струма“, върху тях връхлетяла кола. Двамата бяха откарани в болница в тежко състояние. Боян Петров беше с черепно-мозъчна травма, перфорирани ребра, белодробна контузия и беше на апаратно обдишване. Андрей Ковачев беше малко по-добре – с мозъчен оток. Боян Петров беше в медикаментозна кома, но още на следващия ден беше изваден от нея, а лекарите обявиха, че той има „уникален организъм“. Колата, блъснала Петров и Ковачев, е била управлявана от 27-годишна румънска гражданка, на която в момента е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лв. Тя е обвинена в нанасяне на средни телесни повреди по непредпазливост.

Датата за изкачване на Мальовица с водач Боян Петров ще бъде съобщена допълнително.

След това Боян Петров ще покори и Еверест. 

Алпинистът диабетик пак покори 8000 метра

Дневникът на Боян Петров: Как изкачих Макалу

Кой е българинът, покорил смъртоносните 8000 метра

„Дотогава всички желаещи имат възможност да се подготвят добре за снежното предизвикателство. Важното е да не се отказват – изкачване ще има“, казва алпинистът-зоолог, покорил едни от най-опасните осемхилядници в света.