Още по темата

Нови правила за провеждането на математическите състезания за ученици дискриминират част от децата, тъй като е въведен квотен принцип по области. Това алармират разтревожени родители. Те са внесли вече жалба до образователния министър и Комисията за защита от дискриминация. 

Проблемът засяга провеждането на пролетните състезания. Това е и единственото такова национално състезание, предаде NOVA

По думите им град с около 30 000 души ще има право да изпрати

на националното състезание четирима ученици, а София, в която живеят над 1 милион жители – получава квота от само 16 ученици. Миналата година са се явили 64 деца от столицата. Хората обаче не искат и противопоставяне между училищата. 

Българският отбор по химия с медали от Международна олимпиада

Повод за гордост: 6 златни медала за България

Родителите не разбират как е въведено това съотношение. 

Така 165 родители на ученици в Софийската математическа гимназия

и техни учители внесоха писмо до образователния министър и до Комисията от защита от дискриминацията.

„Квотите се обсъждат повече от 5-6 години”,

обясни Ивайло Старибратов, председателят на комисията, която е решила да въведе тези квоти. „Причината е, че нараства броят на желаещите деца да се явят и е много трудна логистиката на едно такова състезание. Броят на децата се определя по исторически принцип за явяване, което е причината София да има 4 пъти по-голям брой ученици от останалите”, допълни Старибратов.

Ако ги ограничим, няма да останам състезатели по математика, посочи учител. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК