Още по темата

Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира и извършва проверка за поскъпването на водата, съобщиха от прокуратурата.

На 15 декември Комисията за енергийно и водно регулиране прие увеличение на цената с между 3 и 20 процента.

Вдигнаха цените на водата въпреки протеста пред КЕВР

Първончално ВАП се е самосезирала и е започнала проверка на законосъобразността на решението на КЕВР, с което са одобрени бизнесплановете на "Водоснабдяване и канализация" ЕАД в гр. Бургас, гр. Ямбол и гр. Враца за периода 2017-2021 г.

Ямбол е градът, където скокът в цената на водата е най-голям - с близо 17%, във Враца – с 13%.

Обяснението на регулатора за решението бе, че със събраните от сметките ни пари, ще се подобри и качеството на услугата.

В деня, когато КЕВР приемаше решението, БСП организира протест, а депутатът от левицата Таско Ерменков направи асоциация с демонстрациите от 2013 г., които тръгнаха точно от сградата на КЕВР, и доведоха до оставката на първото правителство на ГЕРБ.

До 20% по-скъпа вода, протест пред КЕВР

Защо ще поскъпне водата

Срещу решението на КЕВР се обяви и омбудсманът Мая Манолова. Днес обаче тя коментира, че регулаторът в крайна сметка се е съобразил с нейни аргументи и в резултат водата е поскъпнала, но по-малко от първоначалните планове.

Във всички 15 области се намалява цената на водата до 3 пункта –

в Ямбол вместо с 20%, водата е увеличена със 17%, във Враца вместо 13%, водата е увеличена с 11% и т.н., каза Манолова.

Друг проблем, според нея обаче, е "нечестното използване на един друг критерий от страна на КЕВР, а именно социалната поносимост на цената на водата“.

КЕВР е взел данните от по-високото изследване на НСИ за средномесечните доходи на домакинствата. Разликата между двете изследвания е 100%. Твърдя, че ако бяха взети данните от по-ниското изследване на средно месечните доходи на домакинствата, в три от областите изобщо нямаше да има увеличение на цената на водата - Монтана, Кърджали и Силистра, каза Манолова.

От прокуратурата съобщиха, че зам.-главният прокурор Ася Петрова днес се е срещнала с омбудсмана Мая Манолова, за да обсъдят основанията за оспорване на решенията на КЕВР.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК