Още по темата

Дори и при най-тежкия сценарий позицията на прокуратурата ще бъде, че не са налице предпоставки за екстрадирането в САЩ на петимата българи, обвинени в нарушаване на оръжейното ембарго срещу режима на президента Башар Асад в Сирия.

Това заяви пред NOVA главният прокурор Сотир Цацаров, който е на посещение в Европейския парламент в Брюксел.

Колеги на Желяз знаели, че има нещо нередно

Има възможност Желяз да не бъде екстрадиран

Цацаров поясни, че според него „предпоставките за екстрадиране не са налице”.

Преди това той коментира задържането на кмета на район „Младост” в София Десислава Иванчева.

ВИЖТЕ ЗРЕЛИЩНИЯ АРЕСТ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

„Законът е такъв, този закон го творите вие”, обърна се Цацаров към народните представители в България. „Ако считате, че нещо в нашите действия е нередно, а аз считам, че те са в съответствие със закона, разполагате със законодателна инициатива - променете закона. Критикувайки нас, че спазваме закона, който вие създавате, всъщност критикувате себе си”.

Ето как Цацаров отговори на критиките за ареста на Иванчева

Главният архитект на София обясни за практиките на Иванчева в "Младост"

За провокация и за подхвърляне на пари по случая с кмета на „Младост“ и дума не може да става, категоричен е главният прокурор.

„Mисля, че тезите, развити от защитниците на г-жа Иванчева, са обясними – малко или много това са хора, на които се плаща, за да защитават позиции. Това е логиката на адвокатската професия. Вярно е, че бяха изложени тези, които са в пълен разрез с действителното положение и досъдебното производство – като това, че едва ли не парите са били предадени преди да са били поискани, но в крайна сметка доброто е, че предстои досъдебен процес и смятам, че колегите от Специализираната прокуратура ще извършат това бързо. В съдебната зала ще стане ясно колко от тези неща са истински и колко са плод на защитната теза. Но за провокация и за подхвърляне на пари и дума не може да става. Въпросът кога да бъде извършено самото задържане е бил въпрос, който е бил изцяло в оперативната преценка на наблюдаващите прокурори – те са избрали момент, свързан с това, кога е финализирано предаването на парите”, каза Цацаров.

„Не мисля, че казуса „Иванчева” е нещо, което да е изолиран случай в работата на Прокуратурата. А що се отнася до други казуси – нека припомня, че на следващия ден беше задържан с подкуп началник на полицейско управление, а днес се извършва проверка и в Автомобилна администрация. Това не са изолирани случаи, просто на някого не са удобни”, добави Цацаров.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.