Още по темата

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред журналисти днес, че има подозрения кой е поръчителят на отвличането на Адриан Златков. Той заяви това по повод освобождаването под парична гаранция на четиримата обвинени за отвличането, предаде Агенция „Фокус“.

На въпрос дали има данни за още хора, замесени в случая, Цацаров отговори: „Естествено, че има данни за още хора и естествено, че се работи върху това. Хората, за които става дума са или помагачи, или просто част от изпълнителния апарат.

Едно такова престъпление изисква и поръчител, а такъв поръчител има“.

Помагачите за отвличането на Златков отговаряли за колите и СИМ картите

Ториното обвинен за отвличането на Златков

Попитан знае ли се кой е изпълнителят, обвинител №1 отговори: „Има съответни подозрения. Дори и изясняването на доказателствата до този момент е изискало сериозен труд. Т.е. е изисквало огромен труд и огромно събиране не само на оперативна информация, но и в превръщането ѝ в годни доказателствени средства.

Не напразно благодарихме на колегите от сръбската прокуратура и сръбското МВР. Помота им беше безценна и продължава. Трудно се доказват подобен тип деяния. За мен е извършена огромна работа“.

Във връзка с обвиненията към прокуратурата, че акциите ѝ са пиар,

той коментира: „Те нещата обикновено са така – прокуратурата е обвинявана, че не работи, а когато прокуратурата работи, е обвинявана, че прави пиар“.

25-годишният Адриан Златков беше отвлечен на 30 август, като колата му беше открита изоставена, в близост до семейната къща в с. Герман. Баща му е собственик на голяма софийска автокъща - "Софавто" Тони Златков.

Синът му е бил оставен в Искърското дефиле в посока Самоков след плащането на откупа. Оттам са го качили случайно минаващи хора, които са го закарали до бензиностанция в Горубляне. Адриан бил с маска на главата, не е видял откъде идва, нито с каква кола е бил транспортиран. Младият мъж не е видял и хората, които са го отвлекли.

На въпрос за това дали има напредък в разследването на случаите с убийството на бизнесмена Петър Христов и служителя в Национална агенция приходи Иво Стаменов главният прокурор призова за още малко търпение.

Сотир Цацаров коментира още, че ще направи проверка на Шуменската прокуратура, ако лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде сигнал и представи информацията, която има. Той допълни, че е имало проверка по сигнал за документно престъпление и каза, че едва ли може да се говори, че се проверява партийна дейност.

За ситуацията в Ихтиман

главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че обстановката там е притеснителна. И допълни, че защитата на обвиняемите е направила отвод на цялата прокуратура в града, но разследването е възложено и на прокуратурата в Елин Пелин.

Главният прокурор коментира също, че е притеснителен фактът, че има данни за подаване на сигнали срещу кметове в прокуратурата и полицията, на които не е отреагирано или е отреагирано по начин, по който сигналите да бъдат затворени. Като допълни, че такива случаи ще бъдат проверени. И каза още, че документите от ДАНС намерени у кмета на Септември са преминали през прокуратура и МВР, и така "са стигнали до нощното шкафче на кмета".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.