Още по темата

Славният прокурор Сотир Цацаров заяви, че в прокуратурата не са постъпвали данни от представители на Българската петролна и газова асоциация, че  300 000 записи в БАЦИС са изтрити или манипулирани.

Обвинител №1 каза това при изслушването си пред вътрешната и финансовата парламентарна комисия по повод Българската акцизна централизирана информационна система.

Цацаров обясни, че

при проверката на сигнала, че системата БАЦИС се манипулира нито един от големите вносители и производители на гориво у нас не е дал данни за това.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви пред комисията, че нито в доклада на ДАНС, нито в изводите на прокуратурата, не се съдържа нито една от посочени в публичното пространство констатации за манипулации и извършени закононарушения. Според него анонсите в тази посока, могат да се окачествят като политически и свързани с предстоящия вот на недоверие срещу правителството.

Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов обясни пред депутатите, че

през 2012 г. приходите от акциз са били 4, 47 млрд. лв. като след въвеждането на системата БАЦИС ръстът е 23,1%.

„Тази година приходите от акциз са 4,984 млрд. лв, а ръстът е 930 млн. лв.“, каза Костов.

„В хода на анализа от ДАНС бяха направени девет констатации – 8 от тях са отстранени към месец юли 2016 г., последната е в процес на отстраняване“, каза още Костов.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев заяви при изслушването си за доклада на ДАНС за системата БАЦИС, че

при проверката не са установени намеса и покровителство от най-високо политическо ниво за манипулации в акцизната система.

Министърът на финансите Владислав Горанов, директорът на митниците, председателят на ДАНС, главният прокурор са сред тези, които изслушват днес две парламентарни комисии на съвместно заседание за Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС).

Председателският съвет на Народното събрание миналата седмица прие да бъдат разсекретени докладите на ДАНС и прокуратурата за извършената проверка за работата на приходните агенции.

Ден по-рано от БСП поискаха документите да бъдат разсекретени или да бъдат обсъдени на закрито заседание на парламента. От левицата посочиха, че докладите разкриват слабости в Българската акцизна информационна система. Лидерът на БСП Корнелия Нинова дори заяви, че финансовата сигурност на България е застрашена.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК