Още по темата

„За първи път имаме Висш съдебен съвет (ВСС), който ще е избран чрез пряк избор от всички прокурори по отношение на прокурорската квота, професионална, и пряк избор от всички съдии. Това ще бъде добре работещ ВСС”, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Той все пак уточни, че остава да се види и изборът на парламентарната квота. „Така че прекият избор всъщност е израз на съдебната реформа”, каза обвинител номер едно и уточни, че и законопроектът за промени в НПК, който вече е в парламента, също е израз на съдебната реформа.

„Ще го кажа още веднъж. Ако намалим с две дози политиката, не казвам с една,

а с две, защото политиката е много, съдебната реформа току виж се случила", заяви Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Междувременно стана ясно, че само един съдия беше избран от първи тур за следващия Висш съдебен съвет.

Това е Цветинка Пашкунова от Върховния касационен съд. Тя е заседавала по едни от знаковите дела у нас, като убийството на Андрей Луканов.

Така във ВСС остават още пет свободни места за съдии. Предстои имената им ще станат ясни. Изборният ден за така наречения съдебен парламент вече приключи и предстои преброяване на гласовете.

Регистрираната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите достигна 85,79%. Започна преброяването на хартиените бюлетини.

Според закона, ако при повторното гласуване не е избран съответният брой членове с мнозинство повече от половината действителни гласове, за избрани се смятат получилите най-много гласове.

При равен брой гласове избраният или избраните кандидати се определят от Избирателната комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати. 

Главният прокурор уточни, че и в съдийската, и в прокурорската колегии изборите

за членове на ВСС са се случили по еднакво добър начин. "И в двете колегии, и в двете професионални общности изборите се случиха по еднакво добър начин. Това е гласът на хората, той просто трябва да бъде уважен. Този съвет трябва да работи нормално. Това е", каза той.

Главният прокурор не пожела да коментира ситуацията около поисканата

от представляващия ВСС Димитър Узунов оставка на председателя на ВКС Лозан Панов.

Цацаров: Не е нужно Лозан Панов да ми е приятел, за да работим заедно

Борисов в коментар за ЦУМ гейт: Притесняват ме срещите на Трифонов, Нинова и Манолова

Цацаров: Срещата в ЦУМ не е нерегламентирана, няма регламент

"Ако имам какво да кажа по този въпрос, ще го кажа. Отношението си към г-н Панов, както лично, така и професионално, мисля, че съм изразил. Имам предвид лично и професионално от гледна точка на изразяваните от него тези. Повече от това нямам какво да кажа. Нямам никакво намерение да задълбочавам институционалния дебат. Разбира се, няма да мълча, ако той продължава да го прави. Това не е нормално", каза още Сотир Цацаров.