Още по темата

Българската патриаршия взе решение да работи за признаване на Македонската православна църква.

Днес „Св. Синод единодушно реши: При положение, че Македонската православна църква признава Българската православна цъква - Българската патриаршия за своя Майка - Църква, Българската православна цъква със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на Македонската православна църква”.

Македонската църква е готова да признае Българската за църква-майка

Борисов в Македония: Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще

Ето какво мислят в Македония за договора с България

За целта ще бъде създадена специална архиерейска комисия за преговори с Македонската православна църква и останалите Поместни православни църкви, начело със Старозагорския митрополит Киприан.

Светият синод на Македонската православна църква - Охридска архиепископия изрази благодарност на българския патриарх Неофит и Българската православна църква за днешното решение да приемат да бъдат Църква-Майка.

„Днешното решение на Светия синод на Българската православна църква дава надежда за окончателното решение на статута на легитимната автокефална Македонска православна църква в семейството на православните църкви”, се казва в специално съобщение на Светия синод на Македонската православна църква.

В документа се подчертава, че двете църкви носят отговорност пред своите православни народи, които споделят множество общи християнски ценности в изминалите векове.

„Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония”, заяви по-рано патриарх Неофит на влизане в сградата на Светия Синод. „Това е най-малкото, защото те са наши братя, наш народ. Ще се стремим да запазим неговото единство”, заяви патриарх Неофит.

Негово светейшество обаче отбеляза, че този въпрос трябва много добре да се обмисли и решението да бъде взето с болшинство.

Патриархът и синодалните митрополити се събраха на заседание на зимната сесия, на което разгледаха писмото на Македонската православна църква - Охридска архиепископия от 9 ноември. В него тя моли да бъде призната като независима църква, а също така иска Българската православна църква да стане нейна Църква-Майка.

Пред Синодалната палата въпреки студеното време и дъжда множество граждани се събраха тази сутрин на мълчаливо бдение в подкрепа на искането Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия.

Видни общественици, журналисти, учени, представители на големи македонски родове като Миладинови и Дрангови, Шапкареви, Пърличеви и Развигорови се обявиха в подкрепа на искането от Македония.

Според тях Българската патриаршия има своите основания категорично да подчертае историческата истина за произхода на възобновената като Македонска православна църква – Охридска архиепископия, както и за нейното екзархийско наследство.

Те подчертаха, че без подвига на нашите предци, включително от Вардарска и Беломорска Македония, които постигнаха църковна независимост за преобладаващата част от православните българи на Балканите през ХIХ в., днес не биха съществували нито Българската патриаршия, нито Македонската архиепископия, която се явява наследник на македонските епархии на Българската екзархия.

„Ваше Светейшество, не отхвърляйте протегнатата ръка на нашите братя от Македония”, призоваха гражданите.

Струмишкият владика Наум заяви по-рано, че няма нищо по-естествено от това Българската патриаршия да се превърне в Църква-Майка на Охридската архиепископия. Още повече, че подобно искане е било отправено от години от някои български архиереи.

Това решение Светия синод ще доведе до изваждането на Македонската православна църква от изолацията, в която е поставена от Белград и Москва. Също така този акт ще позволи на Българската патриаршия да се превърне в защитник да представлява Охридската архиепископия пред Вселенския патриарх и останалите православни църкви.

„Църквата-Майка не е свързана толкова с миналото, колкото с едно общо бъдеще в името на Богочовека Христос. Църквата-Майка означава любов“, категоричен е владиката Наум.

Той опроверга и появилите се твърдения, че Вселенската патриаршия би била против едно подобно общуване между Българската и Македонската православни църкви, определяйки го като „голяма лъжа”.

Македонската православна църква вече половин век е в схизма заради едностранното обявяване на автокефалия на 17 юли 1967 г. в Охрид.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.