Още по темата

„Аз бях служителят на най-ниско ниво”, коментира пред NOVA Желяз Андреев, българинът, обвинен в нарушаване на оръжейното ембарго в Сирия, заради което е заплашен от до 20 години затвор в САЩ.

САЩ искат екстрадирането на българин

Адвокат Марковски: Има възможност Желяз да не бъде екстрадиран

Каква ще е съдбата на българина, арестуван по искане на САЩ

Той посочва, че е постъпил в компанията, доставяла самолетни части с двойно – военно и конвенционално предназначение, през 2013 г. Работата му като служител на най-ниското стъпало в отдел продажби била да се свързва с клиенти от цял свят, чиито контакти са му били предварително дадени. Включително и Сирийските авиолинии. Самият Андреев не е имал правомощия да подписва договори или да сключа сделки. Трудел се е в офис в България.

„Работех във фирмата три години, за този период не съм се свързал физически с нито един от моите клиенти, не съм подписвал нито един документ”, каза Андреев.

Американското министерство на правосъдието иска неговото екстрадиране от България заради обвинения, че е участвал в реекспорт към Сирия на самолетни части от САЩ, които са попадали под забраната на наложеното оръжейно ембарго върху раздираната от граждански конфликт страна в Близкия Изток.

„Абсолютно никой не ни е предупредил, че има ембарго срещу дадена държава”, категоричен е Желяз Андреев.

Той заяви, че разбрал за проблема от негов познат, който прочел информацията в сайт през февруари 2017 г. Обвинителният акт е от октомври 2016 г. срещу Андреев, още четирима българи, двамата собственици на компанията и тяхната сестра. Последните вече са осъдени в САЩ, с много по-малки присъди от максимално предвидените от закона. Според Андреев, те вероятно са сключили някакво споразумение с прокуратурата.

„Не е приятно да видите името си в сайта на правосъдното министерство на САЩ. Свързахме се с българските власти, с омбудсмана. От Външното министерство и от Президентството ни отговориха, че не е постъпвало искане за екстрадиция”, поясни Андреев.

В последствие обаче такова е направено от американска страна и българинът бе задържан за 48 часа от полицията. Той подчерта, че не е говорил със собствениците на компанията, обвинена за нарушаване на оръжейното ембарго над Сирия.

Желяз Андреев смята, че се опитват да си „измият ръцете” с него и не може да си обясни защо се иска точно неговото екстрадиране, но е изненадан от реакцията на обществото в България.

„Разплаках се, когато разбрах за какъв широк обществен отзвук става въпрос”, сподели той. 

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов МВнР предприе спешни действия за изясняване на всички обстоятелства, съобщиха от министерството.

Зам.-министър Юрий Щерк е поканил на среща американския посланик в София Ерик Рубин, а българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Още един колега на Желяз Андреев е призован за разпит във връзка с воденото разследване от властите във Флорида за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия, съобщи БНР. По-късно ще стане ясно дали и за него е поискано да бъде екстрадиран в САЩ.

Дори българският съд да откаже да екстрадира Андреев, решението няма да бъде окончателно, коментира пред БНР адвокат Златка Стефанова. Тя посочи, че  САЩ могат да поискат отново той да бъде предаден малко след отказа.

Протести в защита на 29-годишния Желяз Андреев ще се проведат тази вечер пред Съдебните палата в София и Добрич.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.