Още по темата

Българинът Николай Славов, преподавател в Бостън, получи една от най-престижните награди в областта на медицинските технологии.

През октомври тази година той стана един от 48-те млади учени, които получават наградата „Нов иноватор“ (New Innovator) на Националния здравен институт на САЩ (National Institute of Health – NIH). Освен изключително признание за работата му, тази награда осигурява на Славов и финансиране в размер на 2,35 милиона щатски долара, с които да продължи работата си.

За да разберем революционното му постижение, трябва да проникнем дълбоко в необятния микрокосмос на човешката клетка, разказва NOVA.

В рибозомите се произвеждат белтъците, които изграждат и движат цялото ни съществуване.

И още достойни българи:
Българин сред 10-те най-обещаващи учени в света

Българин с "Пулицър"

Човекът, прославил България

Доскоро се смяташе, че всички рибозоми са пасивен производител на белтъци. Николай доказва обратното -

че те регулират производството на белтъци, а оттам - и вида на клетката.

„Това откритие може да бъде база за разработването на нови терапии за различни видове рак”, обясни българинът. Т.е., ако има генетична причина за раковото заболяване, сега учените ще могат да спрат тумора като манипулират рибозомите.

По същия начин ще се възстановяват тъкани.

С наградата, която печели, Николай продължава работа по проекта.

Предстои да попълни екипа си с още специалисти-биоинженери.

Покани и българи - хора, които да помогнат сложната наука да стигне до всеки от нас.

Кой е Николай Славов?

Николай Славов е асистент преподавател в Департамента по биоинженерство в Североизточния американски университет (Northeastern University). Учил Молекулярна биология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, след което получава бакалвърската си степен по молекулярна биология от Института по технологии в Масачузец. a магисърската си степен получава от университета Принстън. Работил е в Университетския колеж в Дъблин и в Медицинското училище към "Харвард".