Още по темата

България е върнала на Турция тайно двама турски граждани, изнасяли скандални факти за властта в южната ни съседка. Новият случай става известен след информацията от последните дни, че София е предала на Анкара седем мъже, смятани за гюленисти - във видеото горе

Както стана ясно, седмината са били предадени на Турция само 24 часа, след като са заловени в нелегален опит да преминат ГКПП "Дунав мост" на 14 октомври. 

Върнатите сега турци са избягали в България след опита за преврат от нощта на 15 юли. 

Разкритието е направено от бившия министър на вътрешните работи Ефкан Ала, паднал жертва на реконструкцията на кабинета след метежа от 15 юли т.г., при разпита пред парламентарната комисия за разследването на преврата, предаде БГНЕС. 

Двамата са от група, поддържали акаунта на интернет феномена под името Фуат Авни в "Туитър". От този акаунт тръгват редица скандали с разкрития за управляващите. Фуат Авни е сборен образ. Част от поддръжниците му вече са зад решетките.

Тази група се е занимавала с проучване на правителствени документи,

събирала е и огласявала данни, отваряла е досиета, подслушвала е хора от правителството. После е започнала подслушвания на хора от партиите извън управляващата ПСР на президента Ердоган. Така се е превърнала в огромна организация.

Средно годишно подслушваните от нея са между 250 хиляди и половин милион души. 

Скандалните разкрития на групата „Фуат Авни“ в социалната мрежа започват от аферата 17-25 декември 2014 г., когато в грандиозни корупционни схеми са изобличени 90% от управляващите. В рамките на 2-3 месеца са сменени десетки директори на службите за сигурност, но е нужно време за това в националното разузнаване.

Какво е ставало в училищата на Гюлен в България

Турция: България върна кюрдски сепаратисти

Турските власти все още не са наясно колко са онези, които захранват с конкретни данни профила на Фуат Авни и клатят държавата, но е известно, че двама от тях са успели да се прехвърлят в България и са предадени обратно.

Кога са преминали границата, кога българските власти са ги върнали на Турция, не се съобщава нито в турските медии,

нито пък българските са били известени официално, което напоследък се наложи като традиция.

В Турция пишат, че Фуат Авни е избягал в България, но всички там са наясно, че става дума за група, контролираща и огласяваща данни, които компрометират правителството в Анкара.

Според бившия вътрешен министър Ефкан Ала със сигурност има и други, свързани с мистериозния акаунт в "Туитър", които обикалят Европа, но още не са разкрити.

На 10 август на Анкара беше предаден и бизнесменът Абдуллах Бююк, нарочен за спонсор на организацията на ислямския проповедник в Пенсилвания Фетуллах Гюлен, въпреки и в противоречие със съдебното решение у нас.

Източник: Nova.bg

На 14 август пак на ГКПП Капитан Андреево-Капъ куле българските власти върнаха двама мъже, обвинени, че членуват в партията на кюрдските сепаратисти ПКК. Още е един последва съдбата им на 30 август.

На 17 октомври стана ясно, че два дни преди това властите в София буквално "връчват" на южната ни съседка седмина мъже, заподозрени в участие в организацията на Гюлен ФЕТО, открити между товарите за експорт в каросерията на турски тир, пътуващ за Румъния, а веднага на следващия ден българското МВР изпадна в обяснителен режим за това, че действията на нашите власти се научават от турските медии. Сред екстрадираните са трима комисари, уволнени от полицейските дирекции в Диарбекир и Коджаели, доцент доктор-преподавател в университета в Малатия, журналист от закрития в. “Заман“, преподавател по физика и математика в гимназия в Бурдур, и обвинен в търговия с наркотици собственик на магазин. Всички те са обявени за издирване от регионалните полицейски дирекции заради подозрения за връзки с организацията на проповедника в Пенсилвания Гюлен, обвинен като организатор и командващ преврата от 15 юли.