Още по темата

Лошото време блокира стотици българи в Европа. На много от тях се наложи да изкарат безсънна нощ без храна и вода. Сред тези наши съграждани бяха и оставените в румънския град Тимишоара. Те излетяха от Лондон в понеделник в 15.00 часа, но пристигнаха в Пловдив чак на другия ден около 20.00 ч. и то с правителствения самолет „Еърбъс 319”. По-лош късмет имаха, тези, които избраха да стигнат с автобус от Румъния до България.

Сред пътниците имаше възрастни хора и семейства с бебета и малки деца. „Имаше хотел само за майките с малки деца. Беше някакъв ад”, споделя една от пътничките пред NOVA.

От авиопревозвача „Райън Еър” обясниха, че са предложили превоз с автобуси, който повечето от пътниците отказали. Тези, които все пак избрали този вариант, пътували без тоалетна, храна и вода от Тимишоара до Пловдив.

Все още в България не могат да се приберат стотина българи, блокирани в Рим. Заради лошото време полетът им от летище „Фиумичино” до София, който трябваше да се състои преди два дни, беше отложен.

Най-вероятно блокираните по летищата на Европа пътници няма да могат да получат компенсации, тъй като отмяната на полетите е заради лошото време – извънредно обстоятелство независещо от авикомпаниите.

Българите от кошмарния полет на „Райън Еър” коментират, че възнамеряват да заведат колективен иск в съда срещу превозвача. Част от потърпевшите разказат, че няколко пъти са се опитали да се свържат с авиокомпанията, но не са успели.

Те са се обърнали към обмудсмана Мая Манолова. Другата седмица ще се срещнат с нея, за да търсят заедно юридическа помощ. Заканват се да сигнализират и европейските институции за този случай. Българите заявяват, че не е нормално да бъдат третирани като хора от страна от третия свят.

Според експерти превозвачът е бил длъжен да се погрижи за тях, като им осигури превоз, храна, напитки и настаняване в хотел. Всички пътници, които са имали допълнителни разходи, трябва да претендират сумите да им бъдат върнати от превозвача.  

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.