БСП за Галиче: Ретромутренски модел. ГЕРБ отговори
Източник: БГНЕС
4

И зборите в с. Беден и Галиче са режисирани и ние не приемаме изборните резултати от тях. Определяме случилото се като нагла демонстрация и знак за завръщане на ретромутренския модел в България. Това каза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

Добрев подчерта, че хората са били заставени да гласуват за ГЕРБ. Ще атакуваме резултатите в съда и ще сигнализираме Европа за начина на провеждане на избори у нас, добави той.

На пресконференция по-късно от ГЕРБ отговориха, че изборите се провеждат съгласно Изборния кодекс - всички членове на комисиите са разпределени с право на представителство от всички политически партии. Във всяка една комисия партиите имат свои застъпници, така че внушенията, че една или друга политическа партия може да има решаваща роля в изборния процес, са неоснователни.

Това каза Цветомир Паунов.

„Изборите в Галиче предизвикаха много голям обществен интерес и това беше предпоставка изборите да се следят отблизо. Не разбирам каква е интерпретацията за това, че на втори тур кандидатът на ГЕРБ е спечелил", каза още Паунов.

„Дори не съм виждал нашия кандидат за кмет в Галиче. Не съм се срещам с партийната организация там, не съм ходил на предизборна кампания”. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Пловдив.

Той отговори на опозицията, която не признава резултати от частичните избори за кмет в с. Галиче и ще иска касиране на вота.

„БСП за всички избори искат касиране, да ги касират и тези”, заяви Борисов.

Новият кмет на Галиче: Изборите бяха честни. Какво следва

Първи резултати от вота в Галиче

След близо 20-годишното управление на Ценко Чоков и 2 години без управник, жителите на населеното място избраха Страхил Стоянов пред Веселин Тушинов от БСП, който е един от основните свидетели срещу Ценко Чоков. Местният фермер от ГЕРБ получи одобрението на 497 гласоподаватели, а социалистът има 470 гласа.

Паунов обясни, че по отношение на останалите внушения за манипулиране на процеса чрез дописване на хора в списъците, че извън единичните случай на 2-3-ма души, длъжностни лица, няма други такива случаи. Паунов беше категоричен, че всеки един гражданин може да упражни правото си на вот и никой не може да му каже за кого да гласува.

"За нас тези резултати не са изненада, понеже ГЕРБ полага усилия за спечелване на изборите както в градовете, така и в малките населени места. Това, че ГЕРБ има 9 кандидати в 10 населени места, а БСП - 5, е показателно. Тандемът Нинова - Кирил Добрев загуби избори, след като БСП успя да спечели изборите за президент с независим кандидат, така че не разбирам какъв е този шок за тях сега", каза Тома Биков от ГЕРБ в отговор на думите на зам.-председателя на БСП Кирил Добрев.

По повод на изнесената информация от БСП, че Ценко Чоков е дирижирал изборите от килията си, Биков призова полицията да провери сигнала и ако е така, да се вземат съответните мерки.

Тома Биков заяви още, че ГЕРБ не приема БСП да говорят за морал, тъй като Добрев още не бил дал обяснения какво е правил неколкократно при господин Цветан Василев и за какво са си говорили.

Скандали и обвинения преди балотажа в Галиче

След 20 г. Ценко Чоков ГЕРБ и БСП на балотаж в Галиче

"Ние не приемаме по никакъв начин тези хора да говорят за морал, ние не си позволяваме такива приказки“, коментира Биков. И отправи въпрос към БСП - в местата, които нямат издигнат кандидат, с кой играят с ГЕРБ или с ДПС.

Преди това Добрев отбеляза, че в с. Беден се е провел корпоративен вот, а не свободен като обясни, че пред целия ден кметът на Девин е стоял пред изборните секции и е казвал да се гласува за ГЕРБ.

„Хората бяха извозвани, манипулирани от единствения работодател в селото. Той оказваше натиск върху гласоподавателите, казвайки им, че ако не гласуват за ГЕРБ, цехът няма да съществува и те няма да работят там“, разкри колегата му Николай Димов.

Този цех работи за ВМЗ-Сопот и негов собственик е Георги Георгиев, който е агитирал служителите си да гласуват за ГЕРБ. Според Добрев натиск се оказвал и от общинското ръководство на ГЕРБ. Той заподозря, че ГЕРБ и ДПС имат общи ценности.

Източник: БГНЕС/ Архив

За твърдението, че Чоков е управлявал изборния ден в Галиче, Добрев заяви: 

„Ние имаме въпрос към полиция, прокуратура звънял ли е от тези номера Ценко Чоков на хора от село Галиче. Аз знам, че съдебната система и охраната в затворите е толкова сериозна, че едва ли един затворник има достъп до телефонен мобилен апарат“, каза той.

Добрев обърна внимание и на мобилната секция, която както миналия път, така и този е била управлявана от представител на ГЕРБ.

„Това, в което си прилича с. Галиче с държави като Сомалия е, че там кметът се посочва, хората не го избират. Хората в действителност са много ощетени от това, отнето им е правото на демократичен избор“, каза кандидатът за кмет на Галиче Веселин Тушински.

В същото време Крум Зарков обяви, че не признават резултатите от частичния местен вот в с. Беден и Галиче и ще бъдат атакувани в съда като се надяват изборите да бъдат касирани.

„Ще пуснем сигнали и ще искаме проверки от прокуратурата срещу следните лица: срещу Ценко Чоков за упражняване на натиск от затвора, срещу Стефан Терзийски – общински председател на ГЕРБ и собственик на местна кабелна телевизия, който е регистрирал служителите си в Галиче предварително, за да повлияе на резултата, срещу Касъм Касъмов, общински председател на ДПС, който според сведенията, които имаме, е имал неправомерни деяния, срещу кмета на Девин, че се е месил в изборния процес и срещу онзи директор на военен завод Георги Георгиев, който е упражнил влияние върху своите служители“, каза Зарков.

Той поясни, че всички нарушения в тези две населени места ще бъдат обобщени, преведени и изпратени на Европейската комисия в лицето на еврокомисарите, които отговарят за върховенството на закона и за човешките права, на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа, която наблюдава изборния процес в България, на Съвета на Европа, който има отношение към човешките права, на НПО и всички организации, които следят за начина, по който политическия процес тече в България. Според него това не може да продължава.

Зарков беше категоричен, че няма да оставят нещата така и ще се борят докато справедливостта не възтържествува.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 4 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 7 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 7 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 8 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 8 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 8 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 8 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 9 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 9 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 10 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 10 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 10 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 10 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 10 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 10 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове