Още по темата

БСП внася вота на недоверие към кабинета на 17 януари без ДПС, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова в първия работен ден на депутатите след празниците, и в деня на откриването на европредседателството.

Корупция е темата на вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

Корнелия Нинова посочи, че БСП са готови с мотивите за вота на недоверие, които вчера са разгледали на ИБ и са обсъдили и с ПГ. От ДПС по-късно заявиха, че за тях това е изненада и не са били уведомени. 

„Взехме решението, че на 17 януари внасяме вота на недоверие сами.

Току що проведохме разговори с ДПС и ги информирахме за аргументите си и те ще вземат своето решение“, поясни лидерът на БСП.

Нинова коментира, че дали ДПС ще ги подкрепят в дебатите и гласуването, е тяхно политическо решение. „Мотивите да направим това са, че ние имаме принципни различия след изказването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което беше потвърдено и от депутати от ДПС, основно в две неща“, обясни председателят на БСП.

Доган: Няма кой да управлява, ако вотът мине

„Първото е тяхното мнение, че няма готова опозиционна сила, която да поеме управлението. Ние само преди 6-7 месеца се явявахме на избори с управленска програма, с намерение да ги спечелим и да управляваме.

Второто е призивът към медиите, гражданите и към нас, да се пази стабилността и сигурността на страната. Съгласни сме, по принцип, че България има нужда от стабилност и сигурност, но за нас основният генератор на несигурност, е правителството на Бойко Борисов и събитията от последните седмици го доказват“, каза Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че от левицата не смятат, че има стабилност, в която и да е система-здравеопазване, образование, доходи, МВР. „За нас това не е стабилност. Ние искаме да гарантираме друг тип стабилност и сигурност на страната с абсолютно различен модел на правене на политика“, допълни партийният лидер.

„Затова, оставяйки с взаимно уважение по между си с ДПС, ние пристъпваме на 17 към внасяне на вот на недоверие. Дали ще ни подкрепят е тяхно политическо решение.

До преди 15 минути не сме имали официални или неофициални разговори с ДПС и с Мустафа Карадайъ. Нито те са ни казвали, че няма да подкрепят, нито ние сме ги информирали за това решение, защото го взехме вчера на ИБ и го обсъдихме с ПГ. Предварителни разговори не е имало“, категорична бе още Корнелия Нинова. 

"Ще подкрепим вота, ще гласуваме против правителството, обаче с нашите мотиви и аргументи", заяви пред журналисти Йордан Цонев от ДПС.

„Имаме решение за вота на недоверие и то много отдавна, взето на нашия най-висш форум между две конференции на Националния съвет. Решението ни не е за един вот, а за вотове, и е добре обосновано“, обясни той.

Цонев заяви, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е бил уведомен за решението на БСП днес от Корнелия Нинова.

Той добави, че между Коледа и Нова година ДПС не са били потърсени, след 01.01.2018 - също. „Днес разбрахме, че БСП вчера на свой форум са взели решението да внесат вота сами. Днес Корнелия Нинова уведоми Мустафа Карадайъ за това решение. Вие преценете какво е това действие“, заяви депутатът от движението.

Според него действието на БСП доказва правотата на Ахмед Доган, който казва, че при липса на коалиционна култура в опозиция, много трудно би могло да има такава в управлението. "Изкушавам се да кажа, че това решение на БСП доказва правотата в думите на Ахмед Доган. Думите му са снимка на политическата ситуация в страната. Те не предизвикват тази ситуация, а са констатация каква е тя“, категоричен беше Йордан Цонев.

Той добави, че ДПС още не са видели мотивите на БСП за вота. „Нямаме достатъчно депутати да внесем самостоятелно вота на недоверие. Във всички вотове на недоверие, които ще бъдат внесени, съобразно решението ни, ако не вземем друго, ще гласуваме срещу кабинета с наши мотиви и обосновка“, каза още Цонев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК