Още по темата

Върховната касационна прокуратура е започнала проверка по повод думите на премиера, че в парламента има хора, които са замесени в наркотрафик, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Проверката е започнала по сигнал от Гражданско движение "Борец" и от движение "Възраждане", до обяд днес сигнал от БСП не е получаван, посочи Арнаудова. Тя уточни, че ако и от "Позитано 20" поискат проверка, то сигналът на БСП ще бъде присъединен към другите два.

По-рано днес от БСП съобщиха, че са изпратили писмо до главния прокурор с искане да разпита премиера Бойко Борисов за изказването му, че "...в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове, и то от затворници...".

Миналата седмица, докато правеше декларация от името на БСП в парламента по повод това изказване на премиера, Корнелия Нинова бе изгонена от пленарна зала от тогавашния предедател на НС Димитър Главчев, а БСП напусна парламента. След среща с Бойко Борисов ден по-късно Глачев подаде оставка.

Скандал в парламента, изгониха Нинова

Димитър Главчев подаде оставка като председател на парламента

Депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Маноил Манев представиха на брифинг в парламент публикации в медиите и информация от прокуратурата по отношение на депутати от БСП, за които става въпрос в изказване на премиера.

Една от прочетените пуликации: "Арестуваха брат на депутат от БСП и син на началник в КАТ. Групата се е занимавала предимно с рекет. За лидер е сочен бизнесменът Илия Стоилов, собственик на заведения и заложна къща в Русе, брат на депутата от БСП Георги Стоилов“.

Биков уточни, че от ГЕРБ визирали този случай.

След брифинга той и Манев занесоха в стаята на ПГ на "БСП за България" разпечатка на медийните публикации и съобщенията на прокуратурата.

В последните десетина дни колегите от БСП се държат доста дезориентирано и с цел да спомогнем за осмислянето на някои информации, решихме да дадем пресконференция, обясни Биков.

Ако БСП не са разбрали, ние сме готови и утре да дадем подобна пресконференция, за да могат да разберат кои са тези, които прокуратурата има предвид, заяви той.

"Ако са решили да носят отговорност за тези народни представители, да продължат да я носят. Ако са решили, че не могат да носят такава отговорност, да спрат да я носят, като ги изключат от парламентарната си група", каза Тома Биков. Ако те не разбират за какво става въпрос, означава че в 80 процента в случаите най-вероятно действат неадекватно, допълни той.

Маноил Манев изчете съобщение на прокуратурата от 12 юли 2017 г. за привличане на депутата от БСП Манол Генов като обвиняем за купуване на гласове. Манев заяви, че в свои изявления лидерът на БСП Корнелия Нинова е подкрепила своя депутат. "Оставям на медиите, на честната българска журналистика, на гражданите да преценят подкрепянето на един депутат, обвинен в купуване на гласове, най-тежкото според мен политическо престъпление, дали е морална мярка за хора, които искат да си присвоят правото на морални стожери в този парламент", коментира той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК